Verschillen tussen vurenhout en grenenhout

Inhoudsopgave

Wanneer je begint met het verbouwen van je huis of tuin zal je regelmatig in aanmerking komen met hout. Om jouw klus op de juiste manier te kunnen voltooien is het natuurlijk belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen. Om je hierbij te helpen zullen wij je de verschillen uitleggen tussen twee van de meest voorkomende houtsoorten: vurenhout en grenenhout.

Herkomst

Een van de verschillen tussen de twee houtsoorten is de herkomst. Vurenhout komt voornamelijk uit Europa en Noord-Amerika, terwijl grenenhout voornamelijk uit Canada en de Verenigde staten komt.

Prijs en kwaliteit

Wanneer je hout koopt wil je natuurlijk op de hoogte zijn van de prijs- kwaliteitverhouding. Vurenhout wordt vaak beschouwd als minder sterk en duurzaam dan grenenhout. Een van de redenen hiervoor is dan vurenhout een fijnere structuur heeft en snel splintert. Grenenhout heeft daartegenover een grovere structuur, die ervoor zorgt dat het hout een stuk steviger is. Dit kwaliteitsverschil zorgt vanzelfsprekend ook voor een verschil in prijs. Vurenhout is over het algemeen goedkoper dan grenenhout.

Gebruik

Het doel van het gebruik van het hout is ook een grote factor in het bepalen van een geschikte houtsoort. Ga je aan de slag met het maken van deuren, kozijnen, ramen en meubelen? Dan kun je best gebruik maken van het goedkopere vurenhout. Heb je het hout nodig voor het maken van stevige constructies zoals vloeren en balken? Ga dan voor grenenhout.

Behandeling

Bij het aanschaffen is het ook belangrijk om te weten of het hout nog behandeld moet worden, zodat je ervoor kan zorgen dat het hout zo lang mogelijk mee kan gaan. Vurenhout moet vaak nog behandeld worden met een waterafstotend middel om ervoor te zorgen dat het niet gaat rotten of schimmelen. Grenenhout hoeft daarentegen meestal niet meer behandeld te worden omdat het van nature beter resistent is tegen rot en schimmel.

In samenvatting is vurenhout dus een goedkopere optie hout met een fijnere structuur, die minder sterk en duurzaam is dan grenenhout. Grenenhout is vaak duurder en heeft een stevigere, grovere structuur. Welke houtsoort je nodig hebt hangt af van het doeleinde. Bij twijfel kun je altijd een expert of een professioneel klussenbedrijf inschakelen. Het vinden van een goed klussenbedrijf kan door op het internet te zoeken naar een lokaal klussenbedrijf, bijvoorbeeld door te zoeken naar ‘klusbedrijf Maastricht’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *