verschil tussen houten vloer en parketvloer

Inhoudsopgave

Parketvloeren en houten vloeren zijn soms niet te onderscheiden. Een parketvloer is vaak van hout gemaakt, maar is toch niet te kwalificeren als “houten vloer”. Dat verdiend een verhelderende uitleg! Daarom lees je in dit artikel alles over het verschil tussen houten vloeren en parketvloeren!

 

Houten vloeren

Om te beginnen, houten vloeren zijn gemaakt van hout, so far so good. Houten vloeren zijn op maat gezaagd of gesneden. Dat houd in dat houten vloeren onbewerkt en dús massief zijn! Mensen kiezen voornamelijk een échte massief houten vloer omdat het een “levend”product is. Massief hout reageert namelijk op vocht en op temperatuurverschillen. Dat maakt houten vloeren ook uiterst geschikt voor vloerverwarming. Hout “werkt” omdat hout hygroscopisch is. Dat is een moeilijk woord om aan te duiden dat hout vocht kan opnemen en weer kan afgeven afhankelijk van weersomstandigheden. Het betekent tevens dat houten vloeren krimpen en uitzetten. Mits de vloer goed gelegd is, hoeft dit geen probleem te vormen.

 

Parketvloeren

Een parketvloer is een vloerbedekking dat bestaat uit meerdere lagen en is dus niet massief. Parket bestaat uit een toplaag van massief hout en een onderlaag van vurenhout of multiplex. De parketvloeren worden meestal afgewerkt met lak of olie. Parket is géén laminaat! Het verschil tussen parket en laminaat zou een goed artikel zijn om deze mee op te volgen. Het verschil is dat parket bestaat uit een toplaag van massief hout en laminaat is samengeperst hout! Parketvloeren zijn dus niet gemaakt van samengeperst hout zoals veel mensen misschien denken!

Een parketvloer is minder gevoelig voor luchtvochtigheid en zal minder werken dan een massief houten vloer. Parketvloeren hebben meestal ook een andere legtechniek dan houten vloeren.

 

Nog meer verschillen tussen houten vloeren en parketvloeren

Een houten vloer en een parketvloer hebben beide onderhoud nodig, maar een houten vloer nét iets meer omdat het natuurlijke materiaal is en net iets meer werkt. Parketvloeren en massief houten vloeren zullen na verloop van tijd allebei slijten, maar waar er bij parketvloeren vaak naar vervanging wordt gekeken, is het doorgaans aannemelijker dat men een houten vloer opnieuw opschuurt, polijst en behandeld zodat deze er weer uit ziet als gloednieuw! Meubels zijn de hoofdzakelijke reden dat er krassen komen op houten en parketvloeren. Het gebruik van meubeldoppen, stoelpootbeschermers, vloerbeschermers, enzovoort, is daarom een duurzame oplossing!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *