Verschillen tussen vloerverwarming en radiatoren

Inhoudsopgave

Dit artikel bespreekt de diepgaande verschillen tussen vloerverwarming en radiatoren als verwarmingssysteem voor je woning. De belangrijkste verschillen tussen vloerverwarming en radiatoren kunnen in de volgende 5 punten worden samengevat:

  • Warmteverdeling
  • Comfort en luchtkwaliteit
  • Kostenefficiëntie
  • Esthetiek
  • Gesegmenteerde verwarming

Centrale verwarming met radiatoren werd in de jaren ’30 geïntroduceerd en is sindsdien als standaardverwarmingssysteem voor Britse woningen min of meer ongewijzigd gebleven gedurende de afgelopen 8 decennia. Meer recent wordt er ingezet op een nieuwere techniek, namelijk vloerverwarming. Dat heeft verschillende redenen, zo is het mooi weg te werken, efficiënter in gebruik en oogt het moderner.

Hieronder vind je een vergelijking van deze twee systemen, en een uitleg waarom de meeste mensen zullen kiezen voor vloerwarming. Of dat nu op warm water gebaseerde of elektrische vloerverwarming is.

1. Warmteverdeling

Jouw keuze voor een verwarmingssysteem bepaalt de manier waarop de warmte wordt verdeeld. Vloerverwarming produceert stralingswarmte die je een warm gevoel geeft. De term stralingsverwarming wordt gebruikt omdat straling verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van het “thermisch comfort” dat met deze vorm van verwarming wordt bereikt.

Radiatoren werken door de lucht eromheen te verwarmen door middel van convectie. De door een radiator verwarmde lucht stijgt op naar het plafond en zodra deze warme lucht is afgekoeld, daalt ze neer naar het grondniveau om opnieuw te worden verwarmd door de convectie van de radiator. Dit creëert een stroom van warme en koude lucht en onvermijdelijk warme en koude plekken, waar gebieden in de buurt van de radiatoren warmer zijn dan de gebieden elders in de kamer.

Vloerverwarming en radiatoren verdelen de warmte op verschillende manieren. Deze illustratie vergelijkt vloerverwarming met de ongelijkmatige warmteverdeling van een radiatorsysteem. Aangezien sommige zones er veel langer over doen om met radiatoren te worden verwarmd en andere zones oververhit raken, verminderen warme en koude plekken het gewenste comfortniveau.

2. Efficiëntie en comfort van een systeem

De manier waarop de warmte wordt verdeeld, beïnvloedt de efficiëntie en het comfort van het verwarmingssysteem. Stralingswarmte verwarmt objecten direct en houdt de natuurlijke vochtigheid in een ruimte op peil, terwijl convectie van warme lucht de neiging heeft de vochtigheid te verminderen, waardoor de verwarmde ruimte benauwd kan aanvoelen. Als de hele vloer van de kamer wordt verwarmd, zorgt stralingswarmte voor een zeer gelijkmatige verspreiding van de warmte, terwijl conventionele verwarming eerst één zone verwarmt en dan tijd nodig heeft om te circuleren om het gewenste comfortniveau te bereiken. Stijgende luchttemperatuur door conventionele verwarming kan ongemak en oververhitting veroorzaken, wat op zijn beurt het zuurstofgehalte kan verlagen, en uiteindelijk ademhalingsproblemen als de lucht te warm is.

Stralende vloerverwarming levert warmte waar dat nodig is en vermindert het risico op oververhitting van het lichaam en het komt zo dicht mogelijk bij ideale verwarming.

3. Oververhitting is inefficiënt en duur

Radiatoren werden in de jaren ’30 geïntroduceerd als een luxe, maar ze zijn gevoelig voor oververhitting, waardoor een verwarmingssysteem veel minder efficiënt wordt. Vaak is uiteindelijk ventilatie nodig, zoals het openen van een raam, waardoor de energie verloren gaat aan de omgeving.

De manier waarop radiatoren warmte produceren creëert warme en koude plekken, wat betekent dat je de kamertemperatuur moet verhogen om het verder van de radiator af warm te krijgen. Dit zorgt ervoor dat de radiatoren meer warmte produceren en de koude plekken verminderen, maar tegelijkertijd wordt het gebied in de buurt van de radiator nog heter. Deze oververhitting betekent dat de kamertemperatuur uiteindelijk te heet wordt, waardoor je ramen moet openen om frisse lucht binnen te laten, maar tegelijkertijd de warmte laat ontsnappen, waardoor energie en geld wordt verspild. Energieverspilling is duur, want een oververhitting van slechts 1% kan de brandstofkosten met 8% doen stijgen, waardoor de stookkosten flink kunnen oplopen.

4. Inrichting en look van je woning

Vloerverwarming is een droom voor binnenhuisarchitecten omdat het geen vloeroppervlak inneemt, omdat de warmtebron zich in de vloer bevindt. Radiatorsystemen zijn vaak omvangrijk en moeten zich in de kamer bevinden, wat betekent dat er muurruimte moet worden vrijgemaakt. Dit wordt bijzonder problematisch, vooral in kleine ruimtes zoals badkamers, waar elke centimeter nodig is om de ruimte optimaal te benutten.

Vloerverwarming in Dordrecht beperkt de plaatsing van meubilair niet en geeft volledige ontwerpvrijheid in een woning, in tegenstelling tot radiatoren die vaak omvangrijk zijn en veel ruimte innemen.

5. Individuele temperatuurregeling per ruimte (zoning)

Verwarming is efficiënter wanneer ze zone per zone wordt gebruikt. In de meeste gevallen wordt vloerverwarming per kamer gebruikt en gezoneerd, met een thermostaat die elke specifieke zone regelt. Op die manier wordt de ruimte alleen verwarmd wanneer dat nodig is, wat de hoeveelheid benodigde energie vermindert. Conventionele radiatorsystemen daarentegen hebben de neiging om het hele huis in één keer te verwarmen, op basis van een centrale thermostaat. Dit kan oververhitting en onderverhitting veroorzaken, afhankelijk van de locatie van de thermostaat, en is minder efficiënt dan het verwarmen van afzonderlijke zones.

Elektrische of water vloerverwarming?

De afweging of je beter kunt kiezen voor een elektrische vloerverwarming of een systeem gebaseerd op warm water is afhankelijk van je budget en de verwarmingsbehoeften van de ruimte. Vooral voor kleinere oppervlaktes is elektrische vloerverwarming ideaal. De installatie is eenvoudig en het verbruik zal in kleinere ruimtes beter zijn dan met een watergedragen systeem. Daarbij is de opwarmtijd van een vloer die voorzien is van een elektrisch systeem aanzienlijk korter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *