Verschillen tussen radiator en convector verwarming

Inhoudsopgave

De keuze tussen radiatoren of convectoren is niet louter een technische aangelegenheid voor verwarmingsexperts. De keuze bepaalt voor een groot deel het gevoel van comfort in jouw huis. Hoe precies? Lees verder en kom erachter!

Wat is het grootste verschil tussen radiatoren en convectorverwarming?

Het verschil tussen radiatoren en convectoren ligt in de convectiewarmte die alleen het laatste type toestel genereert. Radiatoren geven stralingswarmte af, terwijl convectoren convectiewarmte afgeven. Convectie is een moeilijk woord voor de overdracht van warmte door de lucht. Bij dit proces warmt de convector luchtdeeltjes op, die vervolgens opstijgen, afkoelen en uiteindelijk weer dalen. De warme en koude deeltjes raken vermengd, waardoor de hele ruimte na een tijdje warm aanvoelt.

Stralingswarmte

Zowat elke manier om je huis enigszins te verwarmen is gebaseerd op het principe van convectiewarmte. Met andere woorden, ook radiatoren genereren convectiewarmte. Maar radiatoren doen meer dan alleen de lucht verwarmen. Ze geven ook een tweede soort warmte af, die bekend staat als stralingswarmte. Stralingswarmte is een directe vorm van energie. Het is een feit dat radiatoren, net als de zon, elektromagnetische golven uitstralen. Wanneer deze golven een oppervlak raken – zoals een meubelstuk of jouw eigen lichaam – worden ze omgezet in warmte. Daardoor voelen radiatoren aangenaam aan, ook al produceren ze niet meer of minder warmte-energie dan andere warmtebronnen.

Radiatoren zijn comfortabel

Dit alles betekent dat een radiator meer comfort biedt dan een convector, die minder efficiënt zijn en je niet dat aangename, behaaglijke gevoel van diepe, intense warmte geven dat een kachel, een open haard of een radiator wel geven. Dankzij hun stralingswarmte zijn radiatoren ook perfect geschikt om handdoeken of pyjama’s aan op te hangen om te drogen – een heel aangenaam extraatje in je badkamer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *