Verschil tussen trainen met weerstandsbanden of gewichten 

Inhoudsopgave

Weerstandsbanden en gewichten worden beiden vaak gebruikt om de intensiteit van een training te verhogen. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen de twee methoden. Het is anders qua ervaring, de oefeningen zijn vaak anders en er zijn ook verschillen als het gaat om het effect op de spieren. 

Soorten 

Er zijn verschillende soorten weerstandsbanden. Het hangt van de oefening af welke weerstandsbanden het meest geschikt zijn. Er zijn weerstandsbanden met handvatten, aaneensluitende weerstandsbanden en mini-weerstandsbanden. Deze mini-weerstandsbanden zijn bijvoorbeeld ideaal voor het trainen van de bilspieren, maar ook voor de beenspieren. Veel mensen vinden het daarbij fijn om met een brede band te trainen. 

Er zijn diverse soorten gewichten in verschillende eenheden. Denk aan bijvoorbeeld halters, kettlebells, pols- en enkelgewichten, gewichtszakken, medicijnballen en gewichtsvesten. Ook hier is het afhankelijk van wat je wil trainen, welke gewichten het meest geschikt zijn. 

Effect op de spieren 

Het voordeel van het doen van weerstandsbanden oefeningen, is dat je daarbij een constante spanning hebt op je spieren. Bij bijvoorbeeld een dumbbell heb je vaak dat de spanning op de spier afhankelijk van het moment van de oefening veranderd en het kan soms ook helemaal verdwijnen.  

Om een voorbeeld te noemen: als je de oefening ‘bicep curl’ doet, de biceps buigen dus, dan is er als je de dumbbell bij de schouder is, bovenin geen spanning meer is. Dat is met een weerstandsband niet zo. Dan is er de gehele beweging spanning door de weerstandsband.  

De verschillen  

Een groot verschil is het gemak van weerstandsbanden en mogelijkheden die weerstandsbanden bieden. Als je alle drie de soorten weerstandsbanden hebt, dan heb je een heel groot pallet aan mogelijkheden om al je spieren te trainen. Daarnaast zijn weerstandsbanden goedkoper en ze nemen minder plek in. Nog een voordeel is dat je bij het gebruik van weerstandsbanden meer stabiliteit ervaart. Ideaal als je bijvoorbeeld gecontroleerd wil trainen en je net een blessure hebt gehad, waardoor je nog voorzichtig moet zijn. 

Waarom trainen mensen dan in de sportschool met gewichten? Met een weerstandsband train je vaak een specifieke spier. Met gewichten gaat het er vaak om dat je spiergroepen traint. Daarnaast heb je met gewichten minder stabiliteit. Zo ben je je ervan bewust dat je lichaam wellicht bijvoorbeeld qua spierkracht niet evenredig in balans is. Dit houdt in dat als je bijvoorbeeld rechts sterker bent dan links, dat je met gewichten eraan kunt werken om dit meer gelijk te krijgen. Zo is je lichaam meer in balans qua spierkracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *