Verschillen tussen bulken en cutten

Inhoudsopgave

Bulken en cutten zijn twee verschillende fasen van een trainingsplan en dieet, die zijn ontworpen voor spiergroei en vet verlies. Deze blog geeft meer informatie over deze verschillende fasen in trainingsplannen om spieren op te bouwen.

Bulken

Sporters eten tijdens een bulk fase meer calorieën en tillen zwaardere gewichten om de spiergroei te maximaliseren. Tijdens deze fase neemt over het algemeen ook lichaamsvet toe, vanwege de hoge calorie inname die nodig is om spieren te krijgen. Doormiddel van een goed voeding plan kan de vettoename echter tot een minimum worden beperkt.

Hoe werkt bulken

Personen die beginnen met bulken moeten allereerst bepalen hoeveel calorieën zij nodig hebben om gewicht te behouden. Hier zijn verschillende online rekenhulpen voor ontwikkeld, die helpen met dit aantal in te schatten.

Dan is het belangrijk om 10-20% aan calorieoverschot te consumeren. Daarnaast is het ook belangrijk om per dag 1,5-2,2 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwitten binnen te krijgen. De overige calorieën moeten bestaan uit koolhydraten en vetten.

Om de voortgang bij te houden is het belangrijk dat er regelmatig wordt gewogen. Een goed streven is een gewichtstoename van 0,25-0,5% aan lichaamsgewicht toe te nemen per week. Indien er na een paar weken nog geen gewichtstoename is waargenomen, is het verstandig om de wekelijkse calorie inname geleidelijk aan te verhogen met 100-200 calorieën.

Deze fase ka variëren van 1 maand tot 6 maanden of langer, afhankelijk van de persoonlijke doelen.

Cutten

Sporters die aan het cutten zijn eten juist minder calorieën en gebruiken een combinatie van cardio en gewichten om vet te verbranden en spieren te behouden. Tijdens deze fase is het gebruikelijk dat sporters wat spiermassa verliezen. Dit komt omdat de calorie inname verminderd wordt. Ook dit kan uiteraard geminimaliseerd of zelfs geëlimineerd worden met de juiste voeding en yk-11 myostine.

Hoe werkt cutten

Ook voor cutten is het handig om te weten hoeveel calorieën nodig zijn om gewicht te behouden. Om te cutten worden hier elke dag een bepaald aantal calorieën van af getrokken. Dit is dus het tegenovergestelde van bulken. Dit zal helpen om vetverlies te stimuleren.

De algemene regel om gewichtsverlies te stimuleren is 500 calorieën onder het benodigde aantal voor gewichtsbehoud. Dat gezegd hebbende kan de caloriebehoefte voor gewichtsbehoud aanzienlijk variëren als gevolg van lichaamsgrootte, activiteitsniveau en genetische bepaling.

Voor maximale spierbehoud is ongeveer 0,5-1% gewichtsverlies een goed streven.

Deze fase omvat meestal naast een gebalanceerd dieet, ook een vorm van cardio om extra calorieverbranding en vetverlies te stimuleren.

De cut fase is meestal korter dan een bulk fase en duurt 2 á 4 maanden, afhankelijk van persoonlijke wensen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *