Verschillen tussen dieet en voeding

Inhoudsopgave

Het woord dieet wordt zo vaak in de mond genomen dat mensen in de war raken over de ware betekenis ervan. Dieet wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar dat zou niet het geval moeten zijn. Dieet moet worden geassocieerd met de totale voedselinname van een persoon en het moet niet alleen gericht zijn op beperking of “op dieet zijn”. Dieet is namelijk een synoniem (ander woord voor) voedingspatroon. Door goed na te denken over wat, wanneer en hoeveel je eet en drinkt kan je kilo’s afvallen, maar daarna zal je een balans moeten zien te vinden. Een langdurig, succesvol dieet/voedingspatroon gaat om het bereiken van een gezonde balans tussen inname van voeding en wat je lichaam nodig heeft.

Voeding is iets anders dan dieet. Mensen moeten zich bewust worden van voeding en hoe cruciaal het is voor de verbetering van hun gezondheid. Dieet en voeding zijn twee factoren die je moet kennen en het is belangrijk om het verschil tussen de twee te herkennen.

De definitie van het woord dieet

Wanneer de meeste mensen denken aan het woord dieet, impliceert het beperkingen. Op dieet zijn betekent het verminderen of elimineren van bepaalde dingen uit je dagelijks leven.

De beste manier om dieet te beschrijven is dat het het voedsel is dat een persoon gewoonlijk eet. Of iemand nu goede of slechte keuzes maakt, deze dingen maken deel uit van zijn dieet (voedingspatroon). Het algemene doel is om mensen de gezondste opties te laten kiezen die hun welzijn zullen verbeteren.

Voorbeelden van specifieke diëten (voedingspatronen) die vandaag bestaan:

vegetarisch
veganistisch
ketogeen
glutenvrij
paleo
bloedgroep dieet
Mediterraan

Elk dieet omvat bepaalde voedingsmiddelen die regelmatig worden geconsumeerd. Er kunnen hier en daar variaties zijn, maar veel basisvoedingsmiddelen zijn bedoeld om dat dieet samen te stellen.

Het mediterrane dieet is een zeer goed voorbeeld. Door dit dieet te volgen, kan een persoon specifieke voedingsmiddelen zoals olijfolie, volle granen, noten, zaden, vis, kruiden en bepaalde planten opnemen. Het mediterrane dieet is een voorbeeld van een gezond, goed uitgebalanceerd dieet.

Een dergelijk dieet leidt tot een betere gezondheid, meer vitaliteit en meer energie. Het staat er ook om bekend dat het vele ziekten en gezondheidsproblemen bestrijdt door het cholesterolgehalte te verlagen. Het beschermt ook tegen diabetes type 2 en cognitieve achteruitgang en voorkomt hartaandoeningen.

Een andere mogelijkheid is dat iemands dieet bestaat uit bewerkte en gefabriceerde voedingsmiddelen. Ze kunnen veel fastfood en verpakte voedingsmiddelen eten. Dit zijn inferieure keuzes en het is het tegenovergestelde van wat een gezonde voeding zou moeten zijn. Deze manier kan leiden tot zwaarlijvigheid, hartziekten, diabetes, en vele andere schadelijke aandoeningen.

Wat is voeding?

Goede voeding verschilt van dieet, want het verwijst naar de kwaliteit van het voedsel zelf. Voeding is voedsel dat ons lichaam dagelijks nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Dit omvat complexe koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en vezels. We hebben deze voedingsmiddelen nodig in een evenwichtige hoeveelheid en idealiter uit zo schoon mogelijke bronnen.

Als algemene richtlijn geldt dat een uitgebalanceerde voeding voor een dag zou moeten bestaan uit:

  • 30% eiwit
  • 40% complexe koolhydraten
  • 30% essentiële gezonde vetten (idealiter omega-3 vetzuren)
  • 2-4 liter water

Een evenwichtig voedingspatroon bestaat daarnaast uit het nuttigen van vitaminen, mineralen, fytonutriënten en antioxidanten. Een paar ideale voedingskeuzes zijn onder meer donkere bladgroenten, volle granen, zoete aardappelen, rauwe noten, zaden, zalm, bessen, haver en bijvoorbeeld een avocado.

Evenwichtig eten is van cruciaal belang in alle fasen van het leven. Vanaf jonge leeftijd is voeding cruciaal voor groei en ontwikkeling. Als een persoon ouder wordt, is goede voeding nodig voor energie, ontgifting en tegen veroudering. Voeding verbetert het immuunsysteem, helpt bij de opbouw van spieren, helpt bij gewichtsverlies en verhoogt de vitaliteit.

Dieet versus voeding

Mensen die potentieel schadelijke diëten volgen, moeten de gevaarlijke effecten ervan kennen. De eerste stap is hen ertoe brengen hun algemene voedingspatroon te verbeteren door gezondere keuzes te maken. Als zij junkfood en bewerkte voedingsmiddelen consumeren, is de oplossing de toevoeging van echte, volwaardige voedingsmiddelen. Wanneer gezondere voeding wordt toegevoegd, wordt overmatig snoepen of voeding met slechte voedingsstoffen meestal verminderd.

Het geleidelijk afschaffen van snacks en traktaties is niet altijd mogelijk, maar door de 80/20 regel te volgen, kan een realistischer doel worden gesteld. Als een persoon 80% van de tijd gezond kan eten, is hij goed op weg naar een betere gezondheid en welzijn. Of ze nu kiezen voor veganistisch, koolhydraatarm of mediterraan, het doel is dat ze zich bewust worden van wat ze regelmatig in hun lichaam stoppen.

Dieet (voedingspatroon) en voeding moeten samenwerken als mensen hun gezondheid en hun leven willen verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *