De verschillen tussen krokodilachtigen

Inhoudsopgave

De verschillen tussen krokodilachtigen

 

In de wereld van krokodillen heb je heel veel verschillen, denk aan soorten, kenmerken en leefgebieden. In deze tekst zullen we de verschillende soorten krokodilachtigen verkennen, waaronder krokodillen, alligators, kaaimannen en gavialen, en zullen we dieper ingaan op de opvallende verschillen tussen deze dieren. Van tanden die zichtbaar zijn wanneer de bek gesloten is tot bouw van de schedel, ontdekken we hoe deze soorten zich van elkaar onderscheiden­­­.

 

Welke soorten zijn er

Om te beginnen is het handig om te vertellen welke soorten krokodillen er zijn en een beetje informatie te geven over de soorten zodat we erna dieper in kunnen gaan op de verschillen tussen deze soorten. De volgende krokodilachtigen zijn er:

Krokodillen

De krokodillen zijn de beste roofdieren in hun omgeving, het zijn carnivoren en voeden zich dus met allerlei soorten dieren. Denk hierbij aan: levende en dode zoogdieren, vogels, vissen, weekdieren, schaaldieren, amfibieën, reptielen en insecten. De krokodil kan onderwater ongeveer een uur lang zijn adem inhouden en is ook een hele snelle zwemmer.

 

Alligators

Alligators behoren samen met de gavialen, echte krokodillen en kaaimannen tot de krokodilachtigen.  Het zijn super goede jagers en dit voornamelijk door hun sterke kaken en een bek vol tanden. Hun manier van jagen is het volgende: ze wachten geduldig in het water totdat er een prooi in zicht komt en vervolgens sluipen ze er heel langzaam op af.

Bron: hetverschiltussen.com/verschil-alligator-en-krokodil/

 

Kaaimannen

De kaaimannen bevinden zich voornamelijk in het zuiden van Amerika. Ze behoren tot de onderfamilie van de alligators. Ze kunnen ook aardig lang worden, soms wel 6 meter. Maar ook kunnen ze een gewicht halen van wel duizend kilo. Hun leefgebieden zijn voornamelijk tropisch en subtropisch.

 

Gavialen

De gavialen, met een lengte van ongeveer 6,4 meter zijn het momenteel een van de grootste van hun soort. Echter kunnen de grote mannetjes een lengte halen van wel 7 meter lang. Je kunt ze herkennen aan de vorm van hun bek, maar daar later meer over.

 

De verschillen tussen de soorten

Wat zijn de meest opvallende verschillen tussen de bovenstaande soorten? Dat lees je hier beneden.

Krokodillen

Het verschil tussen een krokodil en een alligator is het volgende: kun je de tanden zien op het moment dat het dier zijn bek dicht heeft? Dan heb je te maken met een krokodil. Ook hebben krokodillen een smallere en V-vormige bek terwijl bijvoorbeeld een alligator een U-vormige bek heeft.

 

Alligators

Alligators verschillen zich van andere krokodilachtigen door hun aanpassingen voor het drijven en zwemmen in het water. Nog een dingetje over het water, krokodillen komen in zoet en zout water voor terwijl een alligator zich liever in het zoete water bevind.

 

Kaaimannen

De kaaimannen komen alleen voor in het zuiden van Amerika en dan voornamelijk in het stroomgebied van de Amazone. Nog een verschil is dat je bij de kaaimannen geen tanden kunt zien als ze de bek dicht hebben, wat je bij de krokodil en alligator wel kan zien. Kaaimannen zijn ook heel erg snel op het land en in het water, ze zijn zelfs sneller dan de rest.

 

Gavialen

Als je gaat kijken naar het uiterlijk van de gavialen dan verschillen deze zich niet met de krokodillen en alligators. Het verschil bij de gavialen zit hem in de bouw van de schedel, zo zijn de kaken heel lang maar ook smal. Denk hierbij aan een snavel vorm. De gavialen hebben ook erg rechte tanden, in tegenstelling tot de krokodil en alligator, hun tanden wijzen een beetje naar achter.

Lees hier ook de verschillen tussen een wesp en een bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *