Verschillen tussen een wesp en een bij

verschil wesp en bij

Inhoudsopgave

In een paar seconde kun je vaak niet snel zien of het een wesp of een bij is. Maar als je het verschil wesp en bij weet, dan zie je het meteen. Ze hebben namelijk verschil in uiterlijk en in gedrag. Daarnaast is het goed om te weten dat je bijen niet mag bestrijden en wespen wel. Dit komt doordat de bij een beschermde soort is want ze zijn nuttig voor de natuur, maar helaas zijn ze met uitsterven bedreigd. Wil je meer verschillen weten tussen een wesp en een bij? Lees dan dit artikel verder.

Uiterlijk verschil bij een wesp en bij

Zoals we al zeiden zien bijen en wespen er in een paar seconde hetzelfde uit. Toch zijn ze beide heel verschillend in hun uiterlijk. Hieronder lees je de uiterlijke verschillen van een wesp en een bij:

Uiterlijk bij

 • Bijen zijn bruin en geel gestreept.
 • Bijen zijn harig en hebben een pluizige, dichte beharing op hun lichaam.
 • Bijen hebben een ronde lichaamsvorm en zien er fors uit.
 • Bijen hebben bredere en platte poten die ook bedekt zijn met kleine haren.
 • Bijen hebben korte en pluizige antennes.
 • Bijen hebben een ronde en brede kop. Hun ogen zijn groot en zitten aan de zijkant.

Uiterlijk wesp

 • Wespen zijn zwart en geel gestreept.
 • Wespen hebben een glad en glanzend lichaam.
 • Wespen hebben een slanke en gestroomlijnde lichaamsbouw.
 • Wespen hebben slanke en glanzende poten.
 • Wespen hebben dunne antennes en ze zijn gebogen op het uiteinde.
 • Wespen hebben een smalle en puntige kop. Hun ogen zijn klein en zijn meer naar voren gericht.

verschil wesp en bij

Verschil in gedrag tussen een bij en een wesp

De leefwijze van wespen en bijen is totaal anders, daarom vertonen beide insecten ander gedrag. Bijen zijn minder agressief dan wespen en daarom steken bijen alleen wanneer ze zich bedreigd voelen. Wespen steken sneller, vooral wanneer ze zich bedreigd voelen en als hun nest wordt verstoord. Daarnaast gaat een bij dood als hij steekt en een wesp niet. De holtes waarin wespen en bijen wonen is ook anders. Een wesp bouwt hun nest op beschutte plaatsen zoals in de grond of in spouwmuren. Een bij bouwt een nest in bomen of gebouwen. Een bij is belangrijk voor in de rol van bestuiving van bloemen en planten, waardoor ze voornamelijk bezig zijn met het zoeken van nectar en stuifmeel. Een wesp is meer bezig met het op zoek gaan naar andere insecten om zichzelf te voederen en zijn kolonie.

Ook interessant: verschillen tussen mieren en vliegende mieren.

Een bijen- en wespensteek

Wanneer je wordt gestoken door een bij of een wesp voel je nauwelijks verschil. Het is namelijk beide net zo pijnlijk. Het verschil is dat de angel van de bij blijft haken in de huid. Vervolgens overleeft de bij de steek niet en gaat hij dood. De angel moet verwijderd worden in de huid na een steek. Bij een wespensteek blijft de angel niet haken, dit kom doordat het een gladde angel is. Zij kunnen vaker dan een keer steken.

Bestrijding van wespen of bijen

Heb je last van wespen of bijen? Bij beide insecten is er een andere bestrijding. Om wespen te laten bestrijden moet het nest worden verwijderd. Wij raden je aan om dit niet zelf te doen, maar door een ongediertebestrijder. Zij zijn ervaren in het verwijderen van wespennesten. Op het begin van dit artikel gaven we al aan dat bijen een beschermde soort is en dat ze uitstervende zijn. Heb je last van bijen dan kun je het beste een imker inschakelen.

Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat het verschil is tussen een wesp en een bij is. Had jij gedacht dat deze insecten zoveel verschillen hadden? Wil je nog meer verschillen weten? Lees dan hier de verschillen tussen kraaien en raven. Of klik hier om het verschil tussen duurzaamheid en milieu te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *