Verschillen tussen eigendom bij soorten lease

lease auto

Inhoudsopgave

Een auto leasen, steeds meer Nederlanders kiezen voor die vorm van autorijden. In totaal rijden er maar liefst 1,3 miljoen geleasede auto’s op de Nederlandse snelwegen. Desondanks kan het een totaal nieuw begrip zijn, wat houdt het leasen van een auto precies in en wie is nou precies de eigenaar van de auto?

Verschillende vormen van leasen

Als je de stap hebt gezet, en je wilt een auto gaan leasen. Dan heb je uiteindelijk vijf verschillende vormen waaruit je kunt kiezen: Private, occasion, shortlease en financial lease. Het meest voorkomend is de private lease. Hierbij teken je een contract, van gemiddeld één á twee jaar, waarbij je een vast maandbedrag betaald waarbij alle kosten zijn inbegrepen. Denk hierbij aan kosten zoals onderhoud en reparatie, wegenbelasting, verzekeringen maar ook hulp bij pech. Wel moet je bij private lease zelf betalen voor de brandstof kosten en de eventuele boetes die gereden worden. Het is handig om de verschillen tussen private lease en financial lease hierbij te kennen.

Wat is short lease?

Short lease, werkt voor particuliere autorijders in principe hetzelfde als private lease. Het enige verschil zit in de termijn van het contract, en daarmee ook de maandelijkse tarieven. Gemiddeld gezien hebben mensen een short lease contract van zes maanden. Deze vorm van leasen wordt vooral gebruikt doordat mensen voor een onbepaalde periode naar bijvoorbeeld het werk moeten in een nieuwe stad.

Voordeliger om te leasen
Op het moment dat je er zeker van bent dat je na die periode vrijwel geen auto meer zult gebruiken als vervoersmiddel, is het financieel voordeliger om te leasen in plaats van een nieuwe auto te kopen. Wel zit er een financieel verschil tussen short en private leasen. Het tarief bij short ligt gemiddeld zo’n 150 euro hoger, dit doordat de leasemaatschappij meer dan één klant per auto nodig zal hebben en dus vaker moet zeggen ‘hier huur je een auto’.

Ben ik de eigenaar van mijn lease auto?

Op het moment, dat je een auto private, short of operational doet leasen, ben je niet de eigenaar van de auto. Alleen in het geval van een financial lease ben je ook daadwerkelijk de eigenaar. Dit komt doordat je bij financial lease een lening aangaat, en die maandelijks doet betalen. Hierbij betaal je alleen maandelijks voor de auto, alle kosten die daarbij komen kijken zul je zelf moeten betalen. Totaal anders dan private en operational, waarbij de kosten al in de totaal prijs zitten. Handig om hierbij de verschillen tussen lease en shortlease te kennen.

De grootste verschillen

Samenvattend zijn er dus niet ontzettend veel verschillen, het belangrijkste is het verschil wat betreft de contract periode: Bij short lease gemiddeld zes maanden, bij private lease ander half jaar en bij financial is dat zolang als dat de lening duurt – puur afhankelijk van hoeveel je maandelijks aflost. Daarnaast is financial lease de enige vorm waarbij de kosten exclusief de maandelijkse prijs is. Mocht je een ondernemer zijn, dan is het kiezen voor een financial lease de beste optie. Dit omdat je de auto hierbij kunt vermelden op je eigen balans.

Lees ook: verschillen tussen Uber en Bolt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *