De verschillen tussen verschillende soorten meditatie

Inhoudsopgave

Mediteren staat voornamelijk bekend als een manier om tot rust te komen. Mediteren is echter veel meer dan dat. Het heeft meerdere betekenissen en kan op meerdere manieren toegepast worden. Niet enkel op semantisch vlak, maar ook qua definitie kan het woord mediteren verschillende betekenissen hebben. Omdat er wel degelijk raakvlakken zijn, zijn het geen synoniemen. Mediteren is een overkoepelende term voor alles wat we met onze geest doen.

Wat betekent mediteren?

Voordat we je alles vertellen over de verschillen tussen soorten meditatie, is het goed om te weten wat mediteren eigenlijk betekent. Mediteren komt van het Latijnse woord “meditari”, wat letterlijk “nadenken” betekent. Meditaties kunnen dus ook diep doordachte onderwerpen zijn op fundamentele vragen. Zo schreef Marcus Aurelius (Romeinse keizer) een geschrift dat tegenwoordig in het Nederlands vertaald “meditaties” heet. Vrij vertaald komt dat neer op: “De diep doordachte antwoorden op fundamentele vragen door: Marcus Aurelius”. Een iets minder pakkende titel misschien.

Als we het tegenwoordig hebben over mediteren, dan duiden we op het naar binnen keren, ademen, tot rust komen, gedachten op een rij zetten, reflectie, etc. Dit zijn inderdaad allemaal dingen die te maken hebben met meditatie. Hieronder leggen we de verschillen tussen verschillende soorten meditatie uit.

Transcendente meditatie

Deze vorm van meditatie verschilt van contemplatie en concentratie meditatie. Waar je bij concentratie meditatie de focus ergens probeert op te leggen en contemplatie diep over dingen nadenkt, is het bij transcendente meditatie juist de bedoeling dat je helemaal nergens mee bezig bent. Je hoofd leeg maken of je gedachten de vrije loop laten of je laten leiden door een stem of een klank. Bij transcendente meditatie is er geen einddoel. Het is de bedoeling dat je in jezelf keert, ontspant en alles loslaat om je heen. Als alles weg is, blijft enkel de geest over om waar te nemen. Veel mensen vinden dit in het begin een eng gevoel, maar daar is geen enkele reden toe. Doe deze vorm van meditatie vooral thuis of in een veilige omgeving.

Concentratie meditatie

Tijdens concentratie mediatie focus je je aandacht op een specifiek onderwerp of ding. Dit verschilt met transcendente meditatie en objectvrije meditatie, waar het juist de bedoeling is dat je zoveel mogelijk dingen loslaat.

Vipassana-mediatie

Bij vapissana meditatie ben je bezig met bewustwording van je omgeving en bewustwording van jezelf. Je merkt veranderingen op. Dit verschilt met transcendente meditatie, waar het de bedoeling is om alles juist zoveel mogelijk los te laten. Het verschilt ook met concentratie en/of objectgerichte meditatie, waar het juist de bedoeling is om je ergens specifiek op te focussen.

Door Vipassana-meditatie toe te passen zul je merken dat je patronen van jezelf ontdekt of een veranderde wereld om je heen waarneemt. Lees hier meer over Vipassana meditatie

Objectgerichte meditatie

Objectgerichte meditatie bestaat uit een meditatie waarin het de bedoeling is dat je de aandacht vestigt op één punt. Dit doe je om te trainen om je aandacht en focus op één ding te kunnen blijven houden en minder snel afgeleid te raken door de omgeving om je heen of externe prikkels. Dit verschilt van Vipassana meditatie waarbij het juist de bedoeling is om je te focussen op alles om je heen en al je eigen gedachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *