Verschillen tussen Uber en Bolt

Uber en Bolt

Inhoudsopgave

Het zijn één van de beste uitvinden van deze tijd: de Uber en Bolt app. Razend populair, goedkoop én makkelijk. Beide bedrijven bieden ongeveer dezelfde diensten, maar toch zijn er een aantal verschillen die bepalend kunnen zijn voor jouw keuze. In deze blog vergelijken we de Uber en Bolt app met elkaar en benoemen we de verschillen.

Wat is Uber en Bolt?

Uber en Bolt zijn twee relatief nieuwe bedrijven die in korte periode razend populair zijn geworden. Met behulp van de app kunnen gebruikers makkelijk een taxirit boeken tegen een lage prijs. Echter zijn de bestuurders van deze auto’s die jou rondrijden, niet van een officieel taxibedrijf. Je kunt ze eigenlijk niet eens chauffeurs noemen. Een echte taxichauffeur opleiding duurt namelijk langer en stelt ook meer eisen. Lees hier meer over hoelang een taxi opleiding duurt. De chauffeurs van Uber en Bolt zijn als het ware dus particulieren die zichzelf via de Uber of Bolt app hebben aangemeld en tot Uber Driver of Bolt Driver zijn benoemd.

Meer dan alleen een taxi

Als je wel eens eten bestelt, zul je vast wel eens gehoord hebben van Uber Eats. Dit bestelplatform wordt steeds populairder in Nederland. Bedrijven kunnen zich aansluiten bij Uber Eats, jij bestelt hier je eten en Uber Eats brengt het naar je toe. Ideaal toch? Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij de besteldienst, waardoor mensen ook meer keuze hebben. In de app kun je kiezen uit alle gerechten van verschillende restaurants.

Ook Bolt is met zijn eigen variant hiervan gekomen, namelijk Bolt Food. Echter is deze nog niet beschikbaar in Nederland. Ook zijn ze bij Bolt bezig met het ontwikkelen van een boodschappenbezorgdienst genaamd Bolt Markets. Zowel Uber als Bolt zijn dus meer dan alleen een taxidienst.

Meer weten over auto’s en vervoer? Lees hier de verschillen tussen huren en leasen.

Prijsstelling en commissies

Beide taxibedrijven werken dus met particulieren chauffeurs. Deze chauffeurs krijgen de taxirit uitbetaald, maar moeten wel een percentage aan het bedrijf betalen. Dit worden ook wel commissies genoemd. Bolt vraagt tussen de 10 en 20 procent van een taxirit. Uber daarentegen vraagt net iets meer, 25 procent.

Ook de prijsstelling van de ritten is bij beide platformen anders. Uber werkt met een fluctuerende en dynamische prijsstelling. Dit noemen zij zelf ‘surge pricing’. De prijs die je per rit betaalt is hoger in de piektijden en afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook als de vraag simpelweg groter is dan het aanbod, kunnen de prijzen stijgen.

Bolt houdt daarentegen een meer consistente prijsstelling aan. Hoewel zij ook wel eens met de prijzen kunnen schommelen, zijn deze veranderingen over het algemeen minder extreem.

Geavanceerde technologie of makkelijk in gebruik?

De platformen verschillen ook op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en app-indeling. Uber is momenteel aan het experimenteren met zelfrijdende auto’s en allerlei gadgets die de app geavanceerder zou moeten maken. Bolt is daarentegen meer gericht op eenvoudigheid en gebruikersgemak. Zij streven ernaar om het gebruik van de app zo makkelijk en eenvoudig mogelijk te houden. Hierdoor verbruikt de Bolt app minder data en opslag op je telefoon en biedt het voor gebruikers een betrouwbaarder gevoel. De kunstmatige intelligentie waar Uber mee aan het experimenteren is, blijft voor sommige nog een eng begrip.

Beide diensten streven er dus naar om jou de beste ervaring te geven en doen dat op hun eigen manier. Of je nu voor Uber of Bolt kiest, deze keuze is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Daarnaast moeten we met al deze nieuwe technologie het openbaar vervoer niet vergeten. Deze optie duurt wellicht iets langer, maar brengt je van A naar B op de meest duurzame manier.

Lees ook: verschillen in de kosten tussen auto en motor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *