Verschillen tussen een hot-fill boiler en een close-in boiler

close-in boiler installeren

Inhoudsopgave

Sta jij er wel eens bij stil hoe makkelijk wij hier in het Westen aan (warm) water kunnen komen? Je zet de kraan aan en voilà; we kunnen douchen, afwassen en schoonmaken. Het apparaat waar wij dit warme water aan te danken hebben, is de boiler. Er zijn veel verschillende soorten boilers om uit te kiezen, maar de meest populaire opties zijn de close-in boiler en de hot-fill boiler. Lees hier over de verschillen tussen deze twee en de redenen waarom ze zo populair zijn.

Voordat we de verschillen gaan bespreken, staan we eerst even stil bij de eigenschappen en kenmerken van zowel de close-in boiler als de hot-fill boiler.

Wat is een close-in boiler?

Een close-in boiler word door bijvoorbeeld een loodgieter in Rotterdam direct onder de gootsteen of in de keukenkast geïnstalleerd. Dit is mogelijk dankzij zijn compacte vorm en word zo dus ook wel een keukenboiler genoemd. Deze keukenboiler heeft een kleinere capaciteit dan andere boilers en is ontworpen om direct warm water te leveren op de plaats waar het nodig is. Denk hierbij aan bij een wastafel of in de keuken.

Met behulp van een elektrisch verwarmingselement en een geïsoleerde tank kan de close-in boiler het koude water in de tank verwarmen zodra de kraan wordt geopend. Het water wordt vervolgens direct naar de kraan geleid, waardoor wij snel kunnen genieten van warm water.

Kenmerken van een close-in boiler:

  • Compact formaat
  • Snelle warmwatervoorziening
  • Meestal elektrisch aangedreven
  • Aangesloten direct onder de gootsteen of in de keukenkast
  • Kleine capaciteit

Wat is een hot-fill boiler?

Een hot-fill boiler aan de andere kant, word direct aangesloten op de warmwaterleiding en houdt zoals de naam al aangeeft het al warme water, warm. Voor deze reden wordt de hot-fill boiler ook wel de doorstroomboiler genoemd. Deze boilers worden meestal gebruikt in situaties waar directe warmwatervoorziening nodig is, maar de waterbehoefte lager is dan die van een standaard boiler. Een hot-fill boiler houdt het water op temperatuur met behulp van een warmtewisselaar die is aangesloten op het waterleidingsysteem. Zo komt er meteen warm water uit de kraan, zodra jij hem open draait.

Kenmerken van een hot-fill boiler:

  • Doorstroomverwarming
  • Direct warm water
  • Geen opslagtank
  • Efficiënt energieverbruik

Verschillen tussen close-in en hot-fill boilers

Nu we weten wat close-in boilers en hot-fill boilers zijn en hoe ze werken, gaan we ze vergelijken. Waar zitten nu precies de verschillen en welke van de twee is de juiste keuze voor jouw specifieke situatie?

Kosten en efficiëntie

Close-in boilers zijn over het algemeen goedkoper aan te schaffen doordat ze een eenvoudiger ontwerp en dus lagere capaciteit bezitten. Op de lange termijn kunnen hot-fill boilers daarentegen zuiniger zijn omdat ze efficiënter zijn in energieverbruik. Hot-fill boilers zijn namelijk over het algemeen efficiënter in energieverbruik omdat ze alleen water verwarmen wanneer dat nodig is, terwijl close-in boilers constant water op temperatuur houden, zelfs wanneer het niet wordt gebruikt.

Ruimtevereisten en installatie

Een van de belangrijkste voordelen van close-in boilers is hun kleine formaat, waardoor ze ideaal zijn voor kleine ruimtes zoals keukenkasten. Hot-fill boilers daarentegen hebben meer ruimte nodig vanwege de warmtewisselaar en kunnen niet altijd discreet worden geïnstalleerd. Verder zijn close-in boilers door hun compacte formaat ook gemakkelijker te installeren en vereisen meestal geen extra leidingwerk.

Hot-fill boilers daarentegen vereisen mogelijk meer complexe installatie vanwege de warmtewisselaar en kunnen daardoor beter door een loodgieter aangesloten worden.

Welke moet je kiezen?

Het kiezen tussen een close-in boiler en een hot-fill boiler hangt af van verschillende factoren, waaronder je budget, ruimtevereisten en warmwaterbehoeften. Als je op zoek bent naar een betaalbare en eenvoudige oplossing voor direct warm water in de keuken, kan een close-in boiler de beste keuze zijn. Als je daarentegen een efficiëntere en milieuvriendelijkere optie wilt die geschikt is voor meerdere toepassingen, kan een hot-fill boiler meer geschikt zijn.

Beide close-in boilers en hot-fill boilers hebben hun eigen voor- en nadelen, en de beste keuze hangt af van je specifieke behoeften en situatie. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en advies in te winnen voordat je een beslissing neemt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *