Verschillen in de kosten tussen de auto en de motor

Inhoudsopgave

Natuurlijk zien we allemaal de verschillen tussen een motor en een auto. Alleen al het feit dat een auto op vier wielen en een motor op twee wielen rijdt, is een cruciaal verschil. Maar wat veel mensen niet weten is dat de kosten ook behoorlijk uiteenlopen. Van de verzekering tot de belasting, hier zitten grote verschillen tussen. Wat voordeliger is in welke situatie? Lees snel verder.

De lessen

Voor beide, zowel de auto als de motor, heb je natuurlijk een rijbewijs nodig. Het ligt er ook bij beide aan hoeveel talent je hebt om uiteindelijk te slagen voor het papiertje. Voor het motorrijbewijs heb je wel meer onderdelen voor het halen van het rijbewijs. Namelijk het praktijkexamen AVD en AVB, theorie-examen en eventueel de keuze voor een tussentijdse toets. Bij de auto betreft het alleen een praktijk- en theorie examen. Toch zul je al snel zien dat een pakket voor motorrijles in Almere of een motorrijles in Lelystad voordeliger zijn dan bij een auto. Daarom kunnen we concluderen dat een autorijbewijs vaak duurder is dan die van een motor.

De lessen

De vaste lasten

Dan de vaste lasten. Ook hierbij is het lastig om een éénduidig antwoord te geven omdat er meerdere opties zijn, zoals het verschil tussen een elektrische en een dieselauto. Maar over het algemeen zijn de verzekeringstarieven en de motorrijtuigenbelasting bij een motor vaak wel lager dan bij een auto. Daarnaast is er een groot verschil in aanschafwaarde, deze ligt bij een motor zienderogen lager dan bij een auto. Daar zit wellicht tussen de twee het grootste verschil. Ook het verbruik is bij een motor lager, vaak verbruiken motoren 1 op 20. Maar dit is tegenwoordig met elektrische auto’s wederom een lastige afweging om te maken. Het is wel goed om te realiseren dat een motor vaak een aanvulling is op het hebben van een auto, boodschappen vervoeren en meerdere personen meenemen is op een motor immers vrij lastig. Wat wel een goede optie is om een tweede auto in te ruilen voor een motor, dit kan een flinke besparing opleveren. Tevens kan dit een besparing zijn qua tijd, want een motor mag files inhalen. Iets wat bij woon-werkverkeer een behoorlijk voordeel kan opleveren.

Kortom; onderaan de streep lijkt een motor voordeliger wanneer je alleen individueel vervoer nodig hebt en verder weinig grote zaken hoeft te vervoeren. Het ligt aan het type model motor wat je kiest, maar vaak zijn ze voordeliger in aanschaf dan een auto. Het motorrijbewijs halen bestaat uit meerdere onderdelen, maar is vaak in totaal wel weer goedkoper dan die van een auto. Een motor is dus sterk het overwegen waard, financieel en praktisch gezien! Vergeet echter niet dat onderhoud ook een ding blijft. Het is dus bijvoorbeeld belangrijk om de verschillen tussen motorolieviscositeit te kennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *