Verschillen tussen spiermassa en spierkracht

Inhoudsopgave

Het klopt, beide hebben met sport en spieren te maken. Niet gek dat beide termen al snel in één adem worden genoemd dus. Door vele overeenkomsten worden ze vaak met elkaar verward, terwijl er heel erg duidelijke verschillen zijn. Ben je thuis in de wereld van gezondheid en sporten, dan ken je deze verschillen waarschijnlijk als geen ander. Als je dat niet bent, dan weet je ze na het lezen van deze blog!

Grootste verschillen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen en de grootste verschillen aan te tippen: spiermassa is het gewicht aan spieren dat je op je lichaam hebt, terwijl spierkracht aangeeft hoeveel je kunt tillen, duwen of kunt bewegen in de sportschool. Natuurlijk is spiermassa een goede indicator van spierkracht. Als jij iemand in de gym ziet met grote biceps, dan ga er ervan uit dat deze persoon veel spierkracht heeft.

Toch zijn er ook talloze andere tekens dat iemand veel spierkracht heeft. Factoren als ervaring, concentratie, het volgen van een eetschema en noem maar op. Ook de genen van die persoon spelen een grote rol. De een heeft simpelweg meer aanleg om sneller spierkracht op te bouwen, terwijl de ander sneller spiermassa aanmaakt. Er zullen zelfs mensen zijn die aanleg hebben voor beide. Of voor beide niet.

Hoe train je spiermassa en spierkracht?

Trainen voor spiermassa en trainen voor spierkracht zijn 2 verschillende dingen met beide een andere aanpak. Als jij echt spiermassa wilt kweken, dan is de hoeveelheid gewicht niet het belangrijkste. Het gaat hierbij echt om de uitvoering van de oefening en het gebruiken van de juiste spier. Zolang de uitvoering correct is maakt het gewicht nog niet zoveel uit. Een eetschema op maat helpt met de opbouw van spiermassa. Zonder een eetschema bouw je wel spiermassa op, maar gaat het een stuk langzamer

Spierkracht train je door iedere keer tot het uiterste te gaan. Dit houdt in dat je minder herhalingen doet en echt het maximale gewicht probeert te verplaatsen. Door je spieren als het waren ‘kapot’ te maken worden deze steeds sterker.