Verschillen tussen Solana en VeChain

Inhoudsopgave

De laatste tijd hoor je veel over cryptovaluta. Er gaat geen dag voorbij of je hoort wel een verhaal over een nieuwe munt die gelanceerd wordt of een nieuw prijsrecord dat gebroken wordt. In dit artikel gaan we in op twee interessante projecten die momenteel in de top 10 cryptovaluta staan, namelijk Solana en VeChain. We leggen je uit waar deze munten en de onderliggende blockchain-technologie voor staan en wat ze interessant maakt, dus lees snel door!

Wat is Solana?

Solana is een blockchain platform speciaal ontworpen om gedecentraliseerde applicaties te hosten. Het is vergelijkbaar met andere toonaangevende dApp blockchains zoals Ethereum en Polkadot.

Solana is een open-source project dat wordt beheerd door de Solana Foundation. De blockchain is gebouwd door ontwikkelaars van het in San Francisco gevestigde Solana Labs. Solana heeft tractie gekregen door iets te bieden dat de Ethereum blockchain tot nu toe niet heeft kunnen leveren; snellere werking en lagere transactiekosten.

Proof of Stake

In tegenstelling tot Ethereum is Solana een PoS (proof of stake) blockchain, waardoor het milieuvriendelijker is dan de populaire PoW (proof of work) blockchains zoals Ethereum en Bitcoin. Het heeft een naïeve munt genaamd Solana en heeft de ticker SOL.

Het proof of stake-protocol dat Solana gebruikt, geniet momenteel de voorkeur in de cryptocurrency-ruimte. In tegenstelling tot proof of work, waarbij enorme energie nodig is om een blockchain te laten draaien, zorgt proof of stake ervoor dat de validatieknooppunten op het netwerk iets moeten inzetten. In het geval van Solana, zetten de validators de SOL tokens in. Hoewel de validators ook energie verbruiken om te werken, is hun stroomverbruik veel lager dan dat van de Proof of Work miners.

Wat is VeChain?

VeChain werd in 2015 opgericht door Sunny Lu, de voormalige CIO van Louis Vuitton China. Hij combineerde zijn expertise in luxe goederen met blockchain technologie om een IoT (Internet of Things) toepassing voor supply chain management te creëren. Hij blijft de CEO van VeChain via een non-profit genaamd de VeChain Foundation.

VeChain is een blockchain die is gebouwd om het beheer van de toeleveringsketen eenvoudiger te maken. Het werd oorspronkelijk ontworpen als een manier om te bepalen of een echt product nep is of niet – om fraude en namaak te voorkomen. Sindsdien wordt het gebruikt door grote bedrijven om alles te helpen volgen, van wijnproductie tot autoproductie.

De manier waarop het dat doet is eenvoudig: geef elk product een unieke identiteit en gebruik vervolgens sensoren om bij te houden wat er in elke fase van de toeleveringsketen gebeurt. Op die manier kunnen bedrijven er zeker van zijn dat producten correct worden behandeld en kunnen consumenten controleren of hun aankopen legitiem zijn.

Proof of Authority

VeChain gebruikt een heel ander model, genaamd ‘proof of authority’. Er is geen puzzelkraker nodig – alleen een goedgekeurde groep mensen die “validators” worden genoemd. Elke validator draait computersoftware die nieuwe toevoegingen aan de blockchain valideert, waardoor transacties een stuk sneller gaan dan proof-of-work en proof-of-stake protocollen. Het is een poging om een evenwicht te vinden tussen totale decentralisatie en centralisatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *