Verschillen tussen cerebrum en cerebellum

Inhoudsopgave

Cerebrum is Latijns voor grote hersenen en cerebellum betekent kleine hersenen. Beide zijn onderdeel van je lichaam. Echter zijn ze verantwoordelijk voor verschillende dingen.

Ingewikkeld orgaan

Onze hersenen zijn het ingewikkeldste orgaan van ons lichaam. Ze vormen een deel van het centrale zenuwstelsel. In je brein worden allemaal lichaamsfuncties gereguleerd en vinden allerlei belangrijke processen plaats. Door wetenschappelijke onderzoeken komen we steeds meer te weten over het functioneren van onze hersenen. Je brein bestaat uit heel veel hersencellen en nog meer verbindingen. Hierdoor kun je simpele tot moeilijke taken uitvoeren.

Cerebrum

Het cerebrum, de grote hersenen vormen het bovenste gedeelte van je hersenen. Het wordt niet voor niets de grote hersenen genoemd. Ze omvatten namelijk het grootste deel van onze hersenen. De grote hersenen kun je verdelen in twee delen, de linker en de rechterhersenhelft. Deze helften worden de hemisferen genoemd. De hersenhelften worden met elkaar verbonden door een hersenbalk. De linker- en rechterhersenhelft zijn opgebouwd rondom de ventrikels, de vier hersenkamers. Deze hersenkamers zijn gevuld met hersenvocht.

In de grote hersenen wordt sensorische informatie, de signalen van de zenuwen verwerkt. Daarnaast wordt de beweging van je lichaam in de grote hersenen geregeld. Verder vinden er in de grote hersenen ook de cognitieve en de emotionele processen plaats.

Cerebellum

De kleine hersenen bevinden zich in het achterste gedeelte onder de hersenen. Ze maken maar 10 procent van de volledige hersenen uit, maar bevatten wel 50 procent van de zenuwcellen! De kleine hersenen zijn betrokken bij het coördineren van je bewegingen. Daarnaast zijn ze betrokken bij de cognitieve processen. Denk aan emoties, aandacht, reflexen en taal. Als je te veel alcohol op hebt, heeft dit invloed op de kleine hersenen. Ze functioneren slechter als normaal.

Hersenen trainen en uitdagen

Het is van belang om je hersenen te trainen en uit te dagen. Door je hersenen regelmatig uit te dagen verminder je de kans op hersenaandoeningen. Maar welke uitdaging is nu goed voor je hersenen? Het is belangrijk dat je routines doorbreekt. Doe dingen die nieuw of anders zijn als normaal. Fiets niet iedere keer dezelfde weg naar je huis of leer een nieuwe taal. Wanneer de nieuwe activiteiten ook automatisme worden, moet je deze ook weer doorbreken. Blijf altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en afwisseling.

Sommige mensen trainen hun brein door middel van neurofeedback therapie. Bij neurofeedback therapie wordt de hersengolf activiteit gemeten en zichtbaar geleerd. Bij een neurofeedback therapie worden de hersenen getraind, beïnvloed of worden andere patronen aangeleerd door middel van een beloningssysteem.