Verschil tussen een tuinrenovatie en een tuinverbouwing

Het verschil tussen een tuinrenovatie en een tuinverbouwing is dat een tuinrenovatie oude elementen van de tuin terug laat komen. Bij een tuinverbouwing gaat de gehele tuin op de schop en keren er geen oude elementen van de tuin meer terug. Alle elementen van de tuin worden vervangen door nieuwe elementen. Zo krijgt iemand een hele andere tuin.

Waar moet iemand op letten tijdens een tuinrenovatie of een tuinverbouwing?

Voor mensen die kiezen voor een tuinrenovatie of een tuinverbouwing is het belangrijk om vooraf ideeën concreet uit te werken. Dit zorgt er namelijk voor dat het idee helder is. Denk daarbij goed na over de dingen in de tuin die echt aangepakt moeten worden. Kijk hierbij ook naar de details. Als mens is het ook belangrijk om te luisteren naar het gevoel. Een tuin die mooi is maar niet aansluit bij het gevoel zal nooit een tuin worden waar je graag in leeft. Dit is zonde want een renovatie of een verbouwing kost veel geld. Wanneer alles op papier staat kan vervolgens een tuinarchitect of een aannemer benadert worden.

Niet elke architect of aannemer is hetzelfde

Bij de renovatie of een verbouwing van een tuin is het belangrijk om te kiezen voor een architect of een aannemer die bekend is met de materie. Hiermee wordt bedoeld dat een architect of aannemer ervaring moet hebben met een tuinrenovatie of een tuinverbouwing. Een goed voorbeeld hiervan is dat een architect of aannemer die normaal gesproken alleen maar bezig is met tuinverbouwingen moeite zal hebben met een tuinrenovatie. Dit komt doordat bij een tuinrenovatie de insteek anders is. Zoals al eerder aangegeven komen er bij een tuinrenovatie diverse onderdelen van de oude tuin terug. Iemand die alleen maar bezig is met tuinverbouwingen ziet deze elementen al snel over het hoofd of laat deze elementen niet goed terugkomen in de nieuwe tuin.

Particulieren vs bedrijven en organisaties

Een ander probleem kan zich voordoen bij architecten en aannemers die alleen maar werken voor bedrijven en organisaties. Deze professionals kijken naar gebouwen op een hele andere manier. Zo wordt er minder gelet op details die juist voor particulieren heel belangrijk zijn. Daarnaast wordt er vaak met duurdere materialen gewerkt en zijn de budgetten hoger. Dit kan ervoor zorgen dat er sneller miscommunicatie ontstaat. Controleer dus goed van tevoren of de architect of aannemer eerder voor particulieren heeft gewerkt. Zo weet je zeker dat de overkapping aan huis op de juiste plek en volgens jouw wensen wordt geplaatst.