Verschillen tussen een certificaat en een diploma

Inhoudsopgave

Vroeger had je geen diploma’s nodig om aan het werk te gaan. Tegenwoordig is dit totaal anders. Diploma’s zijn belangrijke documenten die aangeven of je een bepaalde opleiding hebt gevolgd die gerelateerd is aan een werkveld. Maar wat is dan een certificaat? Wij leggen wat je met een diploma of certificaat kan en wat de verschillen tussen deze twee zijn.

Voordeel van een diploma

Een diploma bewijst dat je een bepaalde kwalificatie hebt afgesloten en dat je tijdens deze opleiding leerstof en/of praktische kennis hebt opgedaan. Hoe meer diploma’s je hebt, hoe meer mogelijkheden je hebt. Ook hebt je meer kans op de arbeidsmarkt als je hoger geschoold bent.

In je leven haal je meerdere diploma’s om carrière te gaan maken. Als eerste haal je een diploma op de middelbare school. Dit kan op verschillende niveaus namelijk vmbo, havo en vwo. Wanneer je dit diploma hebt behaalt, ga je een studie kiezen. Vanzelfsprekend kies je voor een studie, waarin jij denkt dat je later wilt werken. Veel jongeren vinden het lastig om zo vroeg al een keuze te moeten maken. Je vervolgstudie kan op het mbo, hbo of op de universiteit. Wanneer je op het vervolgonderwijs je diploma hebt behaalt ben je klaar om te gaan werken. Echter studeren sommige jongeren liever door.

Voor sommige beroepen heb je geen diploma nodig. Zo mag je een beroep uitoefenen, waarbij je in een heftruck mag rijden. Je moet wel eerst een heftruck certificaat halen. Je heftruck certificaat halen kan bij het ARBO-centrum.

Een certificaat halen

Door je te blijven ontwikkelen, door bijvoorbeeld online trainingen te volgen kom je steeds hoger op de zogenoemde carrièreladder. Met een certificaat kun je vaak een hogere functie uitoefenen, wat meer uitdaging, verantwoordelijkheden en salaris betekent. Een certificaat is een erkenning voor geleverde prestaties. Een certificaat is niet een bewijs van deelname en moet verdiend worden. Een certificaat toon ook expertise aan. Het laat zien dat je constant up-to-date blijft van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak.

Diploma of een certificaat

Certificaten en diploma’s verschillen op een aantal aspecten. Certificaten worden uitgeven door een instelling in alle domeinen, terwijl een diploma alleen wordt uitgereikt door onderwijsinstellingen. Met een diploma heb je meer diepgaande kennis van een vakgebied. Deze hebben ook een langere duur dan certificaten. Een diploma behalen kost in bijna alle gevallen een stuk meer dan het behalen van een certificaat. Qua inzetbaarheid worden diploma’s meer geaccepteerd dan certificaten.