Verschillen tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen

Verschillen tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen

Inhoudsopgave

Ben je aan het overwegen om je huis te laten voorzien van zonnepanelen? Dan zal je eerst een keuze moeten maken voor mono- of polykristallijne zonnepanelen? Beide types hebben hun zo hun eigen plus- en minpunten, dus het is belangrijk om te weten welke variant het beste bij jou past. In deze blog bespreken we de belangrijkste verschillen tussen mono- en polykristallijne zonnepanelen, zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Materiaal verschillen tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen

Het belangrijkste verschil tussen mono- en polykristallijne panelen zit in de structuur van het silicium. Monokristallijne Greeneroo zonnepanelen zijn gemaakt van silicium met één groot kristal, terwijl polykristallijne panelen silicium met meerdere kristallen gebruiken. De monokristallijne panelen heeft door het gebruik van één groot kristal een donkere kleur en hoger zuiverheid. De polykristallijne zonnepanelen hebben door hun meerdere kristallen de kenmerkende blauwe mozaïekachtige uitstraling. Zonnepanelen verschillen hierdoor ook met thuisaccu’s.

Rendement en efficiëntie

De monokristallijn panelen hebben doorgaans een betere efficiëntie dan polykristallijne zonnepanelen. Dit heeft te maken met de zuiverheid, wat leidt tot hogere elektriciteitsproductie. Meerdere kristallen, zoals bij de polykristallijne panelen, hebben dus een lagere efficiëntie. Gemiddeld ligt deze efficiëntie voor polykristallijne zonnepanelen tussen de 13% -16%, terwijl monokristallijne zonnepanelen in vergelijking tot wel 4% efficiënter kunnen zijn. Ideaal als je een kleiner dak hebt of als je maximaal stroom wilt opwekken. Als je jouw exacte rendement en efficiëntie wilt berekenen kun je het beste advies over zonnepanelen inwinnen bij specialisten.

Kosten van monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen

Het hogere rendement en efficiëntie van monokristallijne zonnepanelen, betekent ook een duurdere prijs. Dit komt door het complexere productieproces. De productie begint met het smelten van silicium en het laten groeien van een eenzijdig siliciumkristal. Dit kristal wordt vervolgens in dunne schijven gesneden De hogere aanschafkosten worden vaak gecompenseerd door de hogere efficiëntie en dus de betere opbrengst van de panelen.

Prestaties bij verschillende weersomstandigheden

Bij zachte en lichte weersomstandigheden werken monokristallijne zonnepanelen net als bij hogere temperaturen beter dan polykristallijn panelen. Ben je genoodzaakt om zonnepanelen te plaatsen op plekken waar minder direct zonlicht schijnt? Dan is de monokristallijne zonnepaneel hiervoor geschikt. Hoewel polykristallijn zonnepanelen iets minder goed presteren in dergelijke omstandigheden, zijn ze nog steeds een effectieve oplossing voor elektriciteitsproductie. Vooral als je de kosten zo laag mogelijk wilt houden, is dit soort zonnepaneel een populaire keuze.

Schaduwtolerantie

Naast de bovenstaande verschillen, is er nog een belangrijk verschil tussen mono- en polykristallijne zonnepanelen, namelijk, schaduwtolerantie.

Monokristallijne panelen presteren beter in schaduwrijke omstandigheden dan polykristallijne panelen. In praktijk betekent dit dat als een deel van je zonnepaneel in de schaduw valt, het monokristallijne paneel nog steeds een aanzienlijk deel van zijn vermogen kan produceren. Het polykristallijne paneel daarentegen zal in dat geval aanzienlijk minder elektriciteit opwekken.

Schakel een expert in!

De keuze tussen beide zonnepanelen hangt af van jouw specifieke situatie en budget. Weeg de verschillen tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen goed af. Raadpleeg te allen tijde een expert en vergelijk offertes van verschillende installateurs om de beste keuze te maken voor jouw woning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *