Verschillen tussen blauwe en zwarte zonnepanelen

Inhoudsopgave

Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Het is een duurzame manier om zelf energie op te wekken. Ben je benieuwd of zonnepanelen voor jouw situatie en jouw dak geschikt zijn? Het is handig om van tevoren in kaart te brengen wat de opties zijn. Een van de eerste keuzes die je moet maken is het kiezen tussen blauwe en zwarte zonnecellen.

De meeste zonnepanelen die je in Nederland ziet, zijn blauw of zwart. Maar wat is het verschil precies tussen die twee kleuren? Je leest het in dit artikel.

Blauwe en zwarte zonnecellen

Blauwe zonnecellen bestaat uit gestolde siliciumkristallen. Elke zonnecel is samengesteld uit diverse samengesmolten kristallen. Deze kristallen sluiten onregelmatig op elkaar aan. Hierdoor is het paneel niet effen van kleur. Zwarte zonnecellen bestaat uit een enkel kristal. Het vloeibare kristal wordt tijdens het productieproces en de stolling gemanipuleerd. Hierdoor kijken alle deeltjes dezelfde richting uit en sluiten ze mooi op elkaar aan. Dit geeft een effen kleur.

Verschillen tussen blauwe en zwarte zonnecellen

Blauwe en zwarte zonnecellen zijn niet alleen anders gemaakt, maar ze verschillen hierdoor ook in uitzicht, werking en opbrengst.

Verschil in uitzicht

Op veel schuine daken zie je vaak zwarte zonnepanelen. Veel mensen vinden zwarte panelen vaak mooier, vandaar dat deze vaak gekozen worden op een dak dat zichtbaar is voor anderen. Is er sprake van een plat dak, dan kiezen veel mensen voor blauwe zonnepanelen.

Verschil in werking

De kristallen op blauwe zonnepanelen wijzen verschillende richtingen uit. Hierdoor vangen ze eenvoudig diffuus of indirect zonlicht op. De kristallen op zwarte zonnecellen wijzen allemaal dezelfde richting op. Hierdoor zullen ze meer produceren bij directe straling.

Verschil in opbrengst

Wanneer het zonlicht direct op zwarte panelen schijnt, produceren deze panelen meer dan blauwe panelen. Toch zijn panelen in de realiteit zelden zo geplaatst dat ze altijd rechtstreeks zonlicht opvangen. Er is hierdoor eigenlijk nauwelijks verschil in opbrengst tussen deze twee zonnepanelen. De opbrengst van de zonnepanelen is daarnaast ook afhankelijk van andere factoren, zoals de locatie van je woning en de hoeveelheid zonlicht per jaar. Om de opbrengst zonnepanelen berekenen in kWh moet je eerst weten hoeveel Wattpiek een zonnepaneel ja kan opleveren. Wattpiek is de hoeveelheid energie die een paneel maximaal kan opwekken in een jaar tijd in ideale omstandigheden.

Wil je meer weten over zonnepanelen? Lees dan ook deze blog over de verschillen tussen Tier 1 en 2 zonnepanelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *