Verschillen tussen zonnepanelen en lichtpanelen

Inhoudsopgave

Ben je van plan om je huis te verduurzamen en overweeg je om zonnepanelen te kopen? Misschien heb je dan ook wel gehoord van lichtpanelen of daglichtpanelen. Ben je benieuwd of er verschillen zijn tussen zonnepanelen en lichtpanelen? En wat die verschillen dan zijn?

Na het lezen van dit artikel weet je alles over licht- en zonnepanelen.

De werking van zonnepanelen en lichtpanelen

Een installatie met zonnepanelen of lichtpanelen kan elektriciteit opwekken uit de zon. Een installatie bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. Een zonnepaneel bestaat uit een paneel waarin zonnecellen zijn gemonteerd. Zonnecellen bestaan uit twee lagen waartussen, onder invloed van het zonlicht, elektrische stroom ontstaat.

De omvormer zorgt er voor dat die stroom wordt omgezet in elektriciteit die je thuis kunt gebruiken. De keuze voor een omvormer is afhankelijk van het totale vermogen van de zonnepanelen.

Daarnaast is een aanpassing in de meterkas vaak noodzakelijk. De installatie van licht- of zonnepanelen moet namelijk aangesloten worden op een aparte groep.

Wat zijn lichtpanelen

Een lichtpaneel werkt op basis van daglicht. De zonnecellen in het paneel zetten het daglicht om in elektriciteit. Een lichtpaneel, ook wel daglichtpaneel genoemd, geeft zowel bij daglicht als bij zonlicht energie. Ook bij bewolkt weer levert een daglichtpaneel een goed rendement.

Lichtpanelen leveren het hele jaar door elektriciteit op.

Wat zijn zonnepanelen

Anders dan de naam doet vermoeden, vangen zonnepanelen ook het daglicht op. De zonnecellen in de panelen zetten deze vervolgens om in elektriciteit. Het is dus niet noodzakelijk dat de zon altijd volop moet schijnen om te kunnen profiteren van je zonnepanelen. Ook bij daglicht leveren zonnepanelen een goed rendement. En dat is fijn, zo weet je dat je er in de winter ook warm bij zit.

Wat is het verschil tussen daglicht panelen en zonnepanelen?

Zowel zonnepanelen als lichtpanelen leveren allebei het hele jaar door elektriciteit. Toch zijn er een aantal verschillen.

Een lichtpaneel levert ook een goed rendement op bij bewolkt weer. Dat komt omdat het daglichtpaneel erg gevoelig is voor daglicht. Hierdoor presteren lichtpanelen beter bij daglicht dan zonnepanelen. In de wintermaanden, als het eerder donker is en er dus minder daglicht is, presteren lichtpanelen wat minder.

Hoewel zonnepanelen ook bij bewolkte dagen elektriciteit leveren, is dat wel minder dan bij lichtpanelen. Op een bewolkte dag kan een set van aan elkaar verbonden zonnecellen, een zogenoemde string, minder energie ophalen. Hierdoor levert een volledige string minder stroom. Je kunt dit oplossen door het plaatsen van optimizers. De optimizer vergroot het rendement per cel.

Op stralende winterdagen waarop we ook genieten van de zon, profiteer je ook van de opbrengst van de zonnepanelen.

Bij meer zonuren leveren de zonnepanelen meer rendement op. En met gemiddeld 1500 uur zon in Nederland, is dat een hele geruststelling.

Onderhoud en rendement

Ga je je huis verduurzamen door op het dak van je huis zonnepanelen of lichtpanelen te plaatsen, dan wil je graag optimaal profiteren van je investering. Voor allebei de installaties geldt dat het goed onderhouden van de panelen met de juiste middelen zorgt voor een goede werking van de licht- of zonnepanelen en dit het rendement van deze panelen ten goede komt. Plan deze schoonmaak altijd in de lente, dus in de maanden maart of april. Dan profiteer je in de zonnige maanden daarna maximaal van je investering.

Wil je meer lezen over zonnepanelen? Lees dan ook deze blog over het verschil tussen tier 1 en 2 zonnepanelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *