Verschillen tussen bordspellen en dobbelspellen

Inhoudsopgave

Er zijn veel verschillende spellen die je speelt voor de gezelschap of voor de gezelligheid. Dit kunnen bijvoorbeeld bordspellen of dobbelspellen zijn. Er zijn veel verschillende varianten. Hier kom je te weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Ook weet je dan wat voor spellen je op welk moment het best kan gaan spelen.

Een bordspel wordt altijd op een bord gespeeld

Ten eerste wordt een bordspel altijd gespeeld op een bord. Het bord van een bordspel is meestal vierkant of rechthoekig. Er zijn ook varianten waarbij het bord zich gedurende het spel nog gaat vormen. Een bordspel heeft vaak een uitgebreide speluitleg waardoor de speelduur meestal lang is. Dit neemt dan minimaal een half uur in beslag. Een bordspel kan gespeeld worden met grote groepen van soms wel acht personen. De speelduur hangt dus ook af van het aantal deelnemers.

De spelvorm is dus met een speelbord en er kan gebruik worden gemaakt van kaarten of dobbelstenen. De speelduur is meestal 30 tot 120 minuten en het aantal spelers is vaak 2 tot 6 spelers. Op dit moment staan de volgende spellen met bord in de top 5: Ticket To Ride Europe, 30 Seconds Herziene Editie, Rummikub Original, Catan en Codenames.

De kenmerken van een dobbelspel

Bij een dobbelspel worden altijd meerdere dobbelstenen gebruikt en er is geen sprake van een bord. Er wordt vaak een scoreblok of notitieblok gebruikt bij dobbelspellen. Het heeft meestal geen lange speelduur en het aantal spelers varieert. De spelvorm is dus altijd met dobbelstenen en soms met kaarten, maar altijd zonder bord.

De speelduur is meestal 15 tot 30 minuten en het aantal spelers varieert van 1 tot 4 spelers. Een dobbelspel kan dus zelfs met één speler gespeeld worden. Op dit moment staan de volgende dobbelspellen in de top 5: Qwixx, Regenwormen, Clever, Perudo en Keer op Keer 2.

Als je gaat kiezen tussen dobbelspellen of bordspellen hangt het er dus vanaf hoe lang je wil spelen, voor wat voor spelvorm je voorkeur hebt en met hoeveel personen je gaat spelen.

Er zijn natuurlijk ook andere soorten spellen. Zo kun je denken aan de squid game. Dit is een spel dat gespeeld moet worden op een getekende ondergrond. Dit gaat echter niet over de serie Squid Game. Ken de verschillen tussen de squid game en de serie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *