De verschillen tussen de squid game en de serie

squid game

Inhoudsopgave

Ojingeo (The Squid Game) en de serie Squid Game hebben meer gemeen dan alleen een naam die naar het populaire Koreaanse spel verwijst. Hoewel de basisonderstelling vergelijkbaar lijkt, zijn er aanzienlijke verschillen tussen deze twee culturele fenomenen die elk uniek maken. Dit artikel benoemt de onderscheidende aspecten van Ojingeo en Squid Game. Hierbij gaan we het hebben over thematische focus en karakterontwikkeling tot visuele stijl en maatschappelijke impact.

Wat is Ojingeo?

Ojingeo, ofwel het ‘inktvis spel’ is een traditioneel Koreaans kinderspel dat zijn naam dankt aan de inktvis-achtige vorm. Die vorm wordt op de grond getekend om het speelveld te markeren. Het spel wordt traditioneel gespeeld op een zand- of aardegrond en bestaat uit twee teams: de aanvallers en de verdedigers. Het speelveld lijkt op de omtrek van een inktvis, met een centraal cirkelvormig lichaam dat dient als het belangrijkste speelgebied. Hieraan verbonden zitten twee vierkanten aan de bovenkant (de “hoofden”) en twee driehoeken aan de onderkant (de “poten”).

Hoe werkt het spel?
Het spel begint wanneer een aanvaller probeert het hoofdgebied van de inktvis binnen te dringen door de verdediging van de tegenstander te doorbreken. De aanvallers mogen zich alleen voortbewegen door te springen op één been buiten de lijnen van de inktvis en op twee benen binnenin. Als een aanvaller door een verdediger wordt getikt terwijl hij zich op één been buiten de lijnen bevindt, is hij uit het spel.

Het doel voor de aanvallers is om het hoofdgebied aan de bovenkant van de inktvis te bereiken en dit te veroveren. Dit moeten ze doen terwijl de verdedigers proberen dit te voorkomen.

Wat is Squid Game?

Squid Game daarentegen, is een Zuid-Koreaanse dramaserie die in 2021 wereldwijd door Netflix werd uitgebracht. Later kwam er ook een squidgame seizoen 2. Deze serie heeft een ongekende populariteit en culturele impact bereikt. De serie vertelt het verhaal van een groep mensen. Deze mensen worstelen met financiële problemen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een mysterieuze en dodelijke competitie. Deze competitie bestaat uit een reeks spellen die gebaseerd zijn op traditionele Koreaanse kinderspellen. Waaronder ook Ojingeo. Echter zijn de versies in Squid Game dodelijk en is de beloning een enorme geldprijs voor de uiteindelijke winnaar.

De onderliggende thema’s van de serie

De serie benadrukt donkere kanten van de menselijke natuur, wanhoop en situaties waar mensen in kunnen belanden door financiële nood. Squid Game werpt een kritische blik op het hedendaagse kapitalisme en de maatschappelijke ongelijkheid die het voedt. Elke aflevering duikt dieper in de achtergronden van de personages en hun motivaties. Daarnaast zie je ook de tragische omstandigheden die hen naar de dodelijke spellen hebben geleid.

De creatie van Squid Game is bedacht en geregisseerd door Hwang Dong-hyuk. Deze serie was geïnspireerd door de economische crises en de groeiende ongelijkheid in Zuid-Korea en daarbuiten. De serie combineert spanning, emotie en sociale kritiek, waardoor het niet alleen vermaak biedt maar ook stof tot nadenken over de wereld waar we in leven.

Ook krijg je een hele andere cultuur mee. Hetzelfde als de verschillen tussen vakantie in het binnen- of buitenland. In het buitenland krijg je een heel andere cultuur mee dan wanneer je thuis in Nederland blijft. Toch fijn dat je zo via een serie weer wat extra kennis over cultuur kan opdoen.

De visuele stijl
De visuele stijl heeft een levendig kleurenpalet dat contrast biedt ten opzichte van de duistere thema’s van de serie. De ontwerpen van de spelomgevingen, de kostuums van de spelers en de gemaskerde figuren, zitten allemaal vol met symboliek en dragen bij aan de algehele sfeer en boodschap van de serie.

Belangrijkste verschillen

De kernverschillen tussen Ojingeo en Squid Game liggen in de thematiek, karakterontwikkeling en de interpretatie van het spel binnen de context van de serie. Terwijl Ojingeo een onschuldig kinderspel is dat draait om behendigheid en teamwerk, gebruikt Squid Game het als metafoor. Een metafoor voor de wrede realiteit van de maatschappij waarin we leven, waarbij de deelnemers letterlijk vechten voor hun leven.

Squid Game heeft niet alleen kijkersrecords gebroken maar heeft ook een aanzienlijke invloed gehad op popcultuur, mode en sociale media. Hierdoor heeft het gesprekken op gang  gebracht over de onderwerpen die het aankaart. Het succes van de serie heeft geleid tot een verhoogde interesse in Zuid-Koreaanse cultuur en entertainment wereldwijd. Ook heeft het discussies aangewakkerd over de sociale en economische problemen die in de serie worden belicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *