Verschillen tussen een houtkachel en pelletkachel

Inhoudsopgave

Twijfel je of je een houtkachel of pelletkachel moet nemen? Dan is het handig om de voordelen en nadelen hiervan te weten. Hier wordt dat duidelijk en wordt het een stuk makkelijker om een keuze te maken.

Wat je moet weten over pelletkachels

Pelletkachels zijn volautomatisch en daarom hebben ze een constante temperatuur. Je hoeft alleen maar de thermostaat van de kachel goed in te stellen. Een pelletkachel beschikt over een groot reservoir waardoor je de kachel meerdere dagen kan laten branden zonder dat je hem bij hoeft te vullen. De pelletkachel zorgt ook zelf voor de juiste hoeveelheid verbranding van pellets waardoor je niet steeds wat erbij hoeft te leggen.

De pelletkachel is de meest efficiënte en schone manier van stoken in vergelijking met andere toestellen. Doordat de pellets volledig worden verbrand en ze bijna helemaal omgezet worden naar warmte is de uitstoot van fijnstof veel lager. Het installeren van een pelletkachel is ook goedkoper doordat de rookgassen kouder zijn.

Sinds een aantal jaren is er veel vraag naar de pelletkachels. Dit was eerst niet zo en dit komt onder andere door de subsidie die nu wordt gegeven door de overheid. Door het hoge rendement is het een succes.

Wat je moet weten over houtkachels

Een groot voordeel van houtkachels is dat het veel sfeer met zich meebrengt. Het gevoel van een traditioneel haardvuur blijft waardevol. Hout bestaat al erg lang en daarom is het makkelijk overal te krijgen. Ook is het verkrijgbaar in veel maten. Bij houtkachels komt ook kijken dat je buiten lekker bezig kan zijn met het kloven en stapelen van hout.

Een erg groot voordeel van een houtkachel is dat je geen stroom nodig hebt. Bij een pelletkachel heb je dit in eerste instantie wel nodig, maar dit is nog op te lossen met een speciale batterij. Beide kachels hebben voor- en nadelen en het verschilt per persoon en situatie waar je voor kiest. Je kan natuurlijk ook voor beide kiezen.