Verschillen tussen GBO en BVO

Inhoudsopgave

Voor iedereen die een huis gaat kopen is het belangrijk om te weten hoeveel woonoppervlak ze krijgen. Een huis kopen is niet goedkoop. Het is dus niet gek dat jij zo goed mogelijk wilt weten waar jij jouw geld aan uitgeeft en wat je krijgt voor dit geld. Een van de manieren om vast te stellen hoe groot jouw woning is, is door middel van GBO en BVO. In dit artikel leggen wij je uit waar deze twee termen voor staan en waarom deze van belang zijn.

Wat betekent GBO?

GBO is een afkorting voor gebruikt oppervlakte. Bij deze term wordt er gekeken hoeveel grond jouw woning bevat. Er wordt specifiek gekeken naar de bruikbare grond van de woning. Wanden en andere elementen zoals gevels maken dus geen deel uit van dit document. De GBO geeft aan hoeveel bruikbare ruimte er in een woning te vinden is. Hierdoor krijg je dus beter inzicht in hoeveel ruimte je hebt om te vullen met meubels, hoeveel ruimte je hebt om te bewegen, enzovoort.

Wat betekent BVO?

Een BVO staat voor het bruto vloeroppervlakte van een woning. Hier wordt er gekeken naar alle ruimte binnen jouw woning. De vloer is hierbij betrokken, de gevels en ook de dragende wanden maken deel uit van dit oppervlak. De bruto vloeroppervlakte wordt berekent aan de hand van de vloerhoogte tot de schuine wanden. Bij een vrijstaand huis is de bruto vloeroppervlakte dus makkelijk te berekenen, maar voor een twee onder een kap is het iets lastiger. Over het algemeen wordt er bij een niet-vrijstaande woning dus de helft van de dragende muren gemeten om dit verschil te compenseren.

Welke van de twee heb jij nodig?

Het verschilt per situatie welke van deze twee metingen van belang zijn voor jouw woning. Vooral bij de verkoop van jouw woning is belangrijk om de juiste informatie toe te voegen. Een foute berekening geeft een gevoel van wantrouwen bij de mogelijke kopers, wat zorgt dat jouw woning niet snel wordt verkocht. Voor het berekenen van het bruto vloeroppervlak van jouw woning, neem je contact op met Net Metingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *