Verschillen tussen droge worsten

Inhoudsopgave

Droge worst is een duurzaam vleesproduct. Je kan droge worsten makkelijk een lange tijd buiten de koelkast en op een droge plek bewaren. Om een worst een droge worst te maken heb je maar drie ingrediënten nodig, namelijk zout, bacteriën en tijd.  Om de worsten op smaak te brengen worden vaan kruiden en specerijen toegevoegd.

Franse droge worst

Franse droge worst is te krijgen in allerlei soorten en maten. De smaken worden samengesteld door middel van verschillende kruiden, wijnen, vruchten en noten. Vooral vijgen, amandelen en hazelnoten doen het goed in Franse worsten. De Franse hebben de oude ambacht en authenticiteit hoog in het vaandel staan. Het ligt aan de streek wat voor soort worst je krijgt. Op het platteland vind je vaak nog echte zware worsten.

Italiaanse droge worst

Italiaanse droge worst wordt ook wel salami genoemd. Er is geen enkele worst waar meer verschillende soorten van zijn dan van de salami. In Nederland kennen wij de salami, maar dit is niet van dezelfde kwaliteit als de echte worsten die in Italië worden gemaakt.  Ook hier heeft de streek alles te maken met de smaak van de worst. In Italiaanse worsten is vaak venkel terug te vinden. Ook heeft salami vaak een pittig randje om zich net te onderscheiden van de rest.

Spaanse droge worst

Als het gaat om Spaanse droge worsten dan zijn de chorizo en de fuet veruit de meest bekende worsten van Spanje. De chorizo worst is rood gekleurd door het Spaanse nationale kruid paprika poeder. Fuet is wat zachter van smaak en wordt op smaak gebracht door knoflook en wijn. In Spanje worden ook veel bloedworsten gemaakt. Dit is vaak wat minder bekend.

Eten en bewaren droge worst

Eigenlijk kan je dus alle droge worsten op kamertemperatuur bewaren en opeten. Zorg dat een worst alleen niet te lang blootgesteld wordt aan de buitenlucht. Dit kan er voor zorgen dat deze aroma verliest of zelf uitdroogt. En zeg nou zelf, het is toch ook enorm zonde om een lekker stukje worst lang te bewaren! Ja kan er beter maar zo snel mogelijk van gaan genieten.