Verschillen tussen een taxi en een Uber

Inhoudsopgave

Het grootste deel van de mensen kent ondertussen wel het bedrijf Uber. Zeker als je in één van de grotere steden van Nederland woont. Ook jongeren kennen het begrip Uber wel. Of het nu van horen is, of van zien tijdens een vakantie in een ander land. Voor mensen hierbuiten of de iets oudere generatie is Uber vaak nog een onbekend begrip en kennen ze alleen de taxi. Zo zul je in Veghel niet snel een Uber tegenkomen en kennen ze daar eerder taxi Veghel. Een taxi en een Uber hebben veel overeenkomsten, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Voor mensen die hier graag meer over willen leren zijn ze hieronder beschreven.

Wat is een Taxi

Het begrip “taxi” is afgeleid van het Franse woord “taximètre”. Het kan zowel een personenauto, als een limousine of personenbus zijn. Ook zijn er watertaxi’s, helicoptertaxi’s, en motortaxi’s. Echter, de meest voorkomende is de normale personenauto en personenbus. Daar waar taxi’s rondrijden is het gewoonlijk dat een taxi stil geroepen wordt om er gebruik van te maken. Echter, je ziet tegenwoordig ook veel taxistandplaatsen. Voorbeelden van deze plaatsen zijn luchthavens en treinstations. Ook bij uitgaansplekken zie je ze laat in de avond al staan wachten.

Wat is een Uber

De naam Uber komt van het merk Uber. Dit is een bedrijf waar mensen zich kunnen aanmelden om te rijden voor andere. Wanneer je de app opent en aangeeft waar je graag heen zou willen, krijg je te zien of er mensen in de buurt zijn die tijd hebben, hoe lang het zou duren voordat ze bij je zijn en wat de kosten zouden bedragen. Een Uber dien je echter altijd via de online app van Uber te regelen en betalen. Je kunt niet net als bij een taxi instappen bij een instapplaats of een Uber stil roepen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Om alles kort samen te vatten en duidelijker te maken staan hieronder nogmaals de belangrijkste verschillen tussen een taxi en een Uber beschreven.

Taxi

 • Een taxi kun je stil roepen wanneer je er een ziet.
 • Er zijn vaste standplaatsen voor taxi’s
 • Een taxi kun je bellen om een afspraak te maken
 • De prijs van een taxi wordt bepaald door het aantal gereden kilometers.
 • Een taxi is bijna overal verkrijgbaar
 • Een taxi kost vaak meer dan een Uber

Uber

 • Vervoer met een Uber dien je te regelen via de daarvoor bestemde app.
 • De kosten van een Uber staan vast voordat je instapt en worden betaald via de app.
 • Er zijn geen vaste standplaatsen voor Ubers
 • Ubers zijn vaak alleen aanwezig in grote steden of in het buitenland. Wel zie je het concept steeds groter worden in Nederland.
 • De prijs voor een Uber ligt vaak veel lager dan ander vervoer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *