Inhoudsopgave
Private lease en financial lease zijn termen die veelal gebruikt worden voor het leasen van voertuigen. Wellicht het grootste verschil tussen private lease en financial lease, is dat bij private lease er sprake is van een soort all-in bruikleen en bij financial lease is het betreffende voortuig na het leasecontract van de huurder.
Private lease
Hoe zit het dan precies met private lease? Als je een auto huurt op basis van private lease, dan betekent dit dat je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto rijdt. Daarbij zijn de kosten voor verzekeringen en onderhoud bij inbegrepen. Alleen de brandstof en mogelijke boetes, zijn dan voor jouw eigen rekening. Het voordeel is dat je heel goed weet wat je per maand kwijt bent. Geen onverwachtste hoge rekening voor onderhoudskosten dus.
Het nadeel van private lease is, dat je voor de duur van het contract een zogenaamde BKR-registratie krijgt. Als je dan een huis wil kopen, kan het zijn dat je een lagere maximale hypotheek krijgt. Jouw vaste lasten gaan namelijk door zo’n private lease natuurlijk omhoog.
Financial lease
Bij financial lease betaal je de auto stap voor stap af. Daarbij geldt dat als je vooraf veel betaalt je lagere maandlasten hebt. Je mag bij financial lease ook zelf bepalen of je een deel van de waarde vooraf of achteraf betaalt. Een nadeel van financial lease is dat kosten voor onderhoud, reparaties en de verzekeringen voor jouw rekening komen. Als ondernemer kan financial lease extra voordeel opleveren. Zo kan een voertuig bijvoorbeeld direct op naam van jouw onderneming komen te staan.
Private lease versus financial lease
Zetten we de voor en nadelen op een rijtje? Het grote voordeel van private lease is dat je precies weet wat je per maand kwijt bent. Bij private lease heb je geen kosten voor reparatie, onderhoud en verzekeringen. Het grote voordeel van financial lease is dan weer, dat je na afloop eigenaar wordt van de auto. Wel met als kanttekening, dat je ook economisch risico loopt voor de auto. Financial lease is duurder vaak, maar belastingtechnisch gezien vaak voor ondernemers juist de beste optie.