Verschillen tussen soorten schroeven

Inhoudsopgave

Schroeven zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Verschillende materialen vragen namelijk vaak om verschillende soorten schroeven. Door de vorm van de kop en het schroefdraad wordt bepaald waar de schroef voor gebruikt moet worden. Zowel de kop als het draad bepalen of de schroef geschikt is om materialen te bevestigen. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt binnen de schroeven benoemen we de verschillen voor je.

Spaanplaatschroeven

Spaanplaatschroeven worden ook wel universele schroeven genoemd. Deze schroeven kunnen namelijk voor verschillende soorten materialen worden gebruikt. Hierdoor zijn spaanplaatschroeven de meest gebruikte schroeven in de kluswereld. Doordat de vorm van de schroef draait deze gemakkelijk en snel het materiaal in. De koppen van de spaanplaatschroeven verschillen echter wel. De koppen worden ook aangepast op het materiaal waar de schroef in gedraaid moet worden. Een platkop wordt vooral gebruik voor hout, een lenskop voor beugels en een cilinderkop voor metaal op hout verbindingen. Stuk voor stuk zorgen deze schroeven ervoor dat ze of minder goed zichtbaar zijn, of de kop niet verzinkt, of het materiaal mooi wordt afgewerkt.

Materiaal schroeven

Buiten de spaanplaatschroeven zijn er veel andere soorten te vinden. Deze schroeven worden over het algemeen aangepast in aan het materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een gipsplaatschroef of houtbouwschroef. Gipsplaatschroeven zijn enkel te gebruiken voor het bevestigen van gipsplaten en houtbouwschroeven voor het bevestigen van houten constructies. Het is belangrijk te kijken naar het materiaal dat je tijdens het klussen gaat gebruiken, voordat je de schroeven koopt.

Overige schroeven

Er zijn nog veel meer soorten schroeven te ontdekken tijdens het klussen. Zo zijn de er bijvoorbeeld ook stokschroeven en anti-inbraakschroeven te krijgen. Een stokschroef wordt vooral gebruikt voor het bevestigen van wastafels, omdat deze ook de mogelijkheid bieden tot het bevestigen van een moer. Een anti-inbraakschroef zorgt ervoor dat het bijna onmogelijk is om de schroef uit het hout te verwijderen. Dit zorgt ervoor dieven moeilijker binnenkomen, doordat deuren minder goed op te krijgen zijn. Naast bovengenoemde schroeven zijn er nog veel meer schroeven te krijgen. Over het algemeen zit je goed met spaanplaatschroeven. Twijfel je toch over de juiste schroef? Neem dan contact op met een deskundige of vraag het in de bouwmarkt.