Verschillen tussen mieren en vliegende mieren

Mieren

Inhoudsopgave

Mieren zijn kleine insectjes die in vele soorten en maten voorkomen. Ze leven altijd samen in een kolonie. Ieder nest heeft zijn eigen koningin die eitjes legt en dus de belangrijkste mier uit de kolonie is. In deze blog bespreken we de verschillen tussen mieren en vliegende mieren.

De normale mieren

Ieder huishouden heeft wel eens een mierenkolonie in zijn tuin gezien. Als je eens aandachtig naar de beestjes hebt gekeken, kan het je zijn opgevallen dat de mieren nooit stilzitten. Deze ‘normale’ mieren worden daarom ook wel de ‘werkers’ genoemd. Het is hun taak om voedsel en larven naar de koningin te brengen. Ook zijn deze mieren bijzonder goed in het bouwen van gangenstelsels. Ze leven daarom meestal in bosgebieden of graslanden, maar ook wel eens in stedelijke omgevingen, zoals je eigen achtertuin.

Hoewel de meeste mieren niet groter zijn dan een rijstkorrel, zijn mieren wel een van de sterkste insectsoorten. Ze kunnen wel 10 tot 50 keer hun eigen gewicht dragen. Dit komt doordat de spieren het grootste gedeelte van hun lichaam innemen. Wat mieren dan weer niet hebben, zijn oren. Ze communiceren met elkaar door middel van trillingen en vibraties in de grond en geuren. Wanneer een mier bijvoorbeeld een voedselbron heeft gevonden, laat hij hier een geurspoor achter om andere mieren hier naartoe te sturen.

Ook interessant: verschillen tussen de anaconda en de ratelslang.

Vliegende mieren

De gevleugelde mieren zijn in principe hetzelfde als de normale mieren. Zij zijn namelijk de mannenmieren en de koninginnen die voortkomen uit eitjes van de kolonie. In de zomerperiode gaan zij op zoek naar een partner om zo de kolonie uit te breiden. Dit doen ze in grote aantallen, ook wel zwermen genoemd. Het zoeken naar een partner wordt voor de mieren ook wel de bruidsvlucht genoemd. Je zult deze gevleugelde mieren vaak zien op een hete zomeravond of vlak voor of na een zomerse regenbui. De pasgeboren nieuwe koninginnen bepalen wanneer ze klaar zijn voor de bruidsvlucht en leiden de zwerm dan. Deze koninginnen kunnen na de bevruchting wel 20 tot 30 jaar oud worden. De mannetjes leven helaas niet zo lang. Zij sterven meestal direct na de paring.

De verschillen tussen normale en vliegende mieren zijn dus niet zo heel groot. Hier nog even de grootste verschillen op een rijtje:

  • Vliegende mieren hebben vleugels, normale mieren niet.
  • Vliegende mieren hebben als functie het zoeken van een partner, terwijl de normale werkmieren zorgen voor het huishouden van de kolonie.
  • Vliegende mieren zijn enkel in de zomer actief. De werkmieren zijn het hele jaar bezig.

Zelf mieren houden

Sommige mieren zijn ook geschikt als huisdier. Voor beginnende mierhouders worden soorten als de zwarte wegmier of de oogstmier aangeraden. Deze zijn namelijk makkelijk te onderhouden. Voor het houden van mieren heb je een aantal dingen nodig, zoals bepaalde voeding (fruitvliegjes, honing en suikerwater), zand en zogeheten outworlds voor mieren. Hiermee zorg je ervoor dat je mieren een uitloopgebied hebben en hoef je je geen zorgen te maken dat de mieren ontsnappen.

Kortom, mieren zijn interessante en hardwerkende beestjes. Van werkmieren tot vliegende mieren, elke mier heeft zijn eigen taak en draagt bij aan het voortbestaan van zijn kolonie.

Benieuwd naar meer artikelen over dier en natuur? Lees hier de verschillen tussen krokodilachtigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *