Inhoudsopgave
Al jarenlang is het een groot probleem over de hele wereld; hoeveel puin en plastic in de natuur en zee. Nu blijkt dat het meeste plastic afval in de oceanen te vinden is en dit al allemaal afkomstig van het vasteland. Het afval wordt via de grote rivieren aan de lopende band afgevoerd, waarbij waterwegen op hun weg naar zee steeds meer plastic verzamelen. Al dat puin afvoeren gaat er snel, dus het puin heeft ook snel de oceanen bereikt.
De productie van plastic
De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting verdubbeld zijn. Dit zal ervoor gaan zorgen dat het plastic in de oceanen in 2050 verviervoudigd zijn. Het Wereld Natuurfonds heeft dit in hun onderzoek aangetoond. Heel veel oceanen liggen al vol met plastic. Nu zijn er een aantal oceanen en zeeën die echt het meeste bezitten en dat zijn de Middellandse Zee, de Oost-Chinese zee, de Gele Zee en de Noordelijke ijszee. Nu zijn er veel oplossingen die dit probleem kunnen oplossen. Het WWF zegt bijvoorbeeld dat het verbieden van wegwerpplastic en het gebruik van alternatieven voor plastic een hele grote rol kunnen gaan spelen in het verminderen van het aantal plastic in de zee. Er moet wel snel aan de bel worden getrokken, want als er nog jaren wordt gewacht met het oplossen van dit probleem, wordt het erg moeilijk om het überhaupt nog te kunnen oplossen!
Gevolgen voor de dieren
Het is algemeen bekend dat dieren in de zee alles eten wat ze zien. Vissen en andere dieren gaan plastic dus zien als voedsel. Als het plastic uiteindelijk bij hun in het lichaam is gekomen, is de kans groot dat de dieren overlijden. Ook kunnen ze verstrikt raken in de touwen die te vinden zijn in de zee. Dit zijn vaak visnetten die de boten in zee hebben gegooid. Hopelijk gaan we met z’n allen dit probleem snel oplossen!