Verschillen tussen makreel en haring

Inhoudsopgave

Het eten van verse vis is gezond! Vis staat op de schijf van vijf en wordt geadviseerd op wekelijkse basis minimaal een keer te eten. Elke vissoort bevat voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam, maar wil je de gezondste vis? Dan kies je voor een vette vissoort zoals haring, makreel of zalm. Deze vissen hebben meer dan 5% vet en zijn rijk aan voedingswaarden, vitaminen en mineralen. Wij geven je graag meer duidelijkheid over de verschillen tussen de makreel en haring. Zo wordt jouw keuze tussen deze vissoorten iets makkelijker. Beide vissoorten worden beschouwd als minderwaardig. Maar niks is minder waar!

Wat is een makreel?

De makreel wordt het hele jaar aangevoerd vanuit de Noordzee of de Franse Golf van Biskaje. In de Noordzee wordt de makreel gevangen uit de wateren rond Noorwegen en Denemarken. Makrelen hebben een blauwige kleur met daarop zwarte strepen. De makreel gevangen aan de Franse Atlantische kust zijn kleiner van stuk en worden Lisettes genoemd. Het is wetenschappelijk bewezen dat de makreel de bloedsomloop bevordert. De vette vis vermindert verstoppingen in de slagaders en levert een lagere bloeddruk op. De vis bevat veel omega-3-vetzuren en b12 vitaminen. De grotere makreelsoorten kennen wel het risico van grote hoeveelheden kwik. De Spaanse en kleine makreelsoorten hebben dit gevaar niet. Bekijk gerust de mogelijkheden tot het kopen van verse makreel. De verse makreel kun je vervolgens zelf fileren, bakken of grillen. Gerookte makreel eten we graag in een salade of op brood.

Wat is een haring?

De haring is een echte Nederlandse lekkernij! De eerste jonge haring van het seizoen wordt niet voor niets de Hollandse nieuwe haring genoemd. De haring is een populaire consumptievis en komt voor in de noordelijke Atlantische oceaan. De haring behoort tot de familie van de sardine en zit vol met gezonde omega-3-vetzuren. De Hollandse nieuwe haring bestaat voor minimaal 16% uit vetten en heeft ruim 18 gram eiwit. Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstoffen en er zijn zelfs volledige diëten afgestemd op het nuttigen van voldoende eiwitten. Tijdens een eiwitrijk dieet eet je minder koolhydraten. Door het eten van haring krijg je de noodzakelijke A, B2, B6, B11, B12, C en D vitaminen binnen. De rauwe Hollandse nieuwe haring wordt traditioneel boven de mond gehouden en in z’n geheel in happen opgegeten.