Verschillen tussen een NV en BV

Als je een eigen bedrijf op wilt richten, moet je een ondernemingsvorm kiezen. De keuze bestaat uit een eenmanszaak, VOF, NV en BV. Vooral de NV en BV worden vaak door elkaar gehaald. Wil je een NV of BV beginnen? In dit artikel kom alles over je de verschillen, maar ook over de overeenkomsten tussen een NV en een BV te weten.

Overeenkomsten

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de overeenkomsten zijn. De NV en BV zijn beide een rechtspersoon. Dit betekent dat alleen de NV en de BV zelf aansprakelijk zijn voor eventuele schulden, en niet de oprichter, aandeelhouders of bestuurder. Dit is wel geval bij een eenmanszaak of VOF. Ook voor de oprichting gelden soortgelijke regels. Je moet een concept akte ondertekenen en je vervolgens bij de KvK inschrijven.

De verschillen

Aandelen

Het grootste verschil tussen deze twee ondernemingsvormen, heeft te maken met het overdragen van aandelen. Bij een NV zijn de aandelen vrij overdraagbaar, bijvoorbeeld op een beurs. Dit houdt in dat iedereen die geïnteresseerd is in een aandeel, daar kans op maakt. Bij een BV staan de aandelen ingeschreven onder de naam van de aandeelhouder. De aandelen die kunnen worden overgedragen, worden eerst voorgelegd aan de aandeelhouders van de BV. Als de aandelen van de BV worden overgedragen, gebeurt dit altijd via een notaris, en niet via een beurs.

Startkapitaal

Ook in het benodigde startkapitaal zit een groot verschil. Om een NV te beginnen, is een startkapitaal van 45.000 euro nodig. Bij een BV is slechts een startkapitaal van 0,01 euro nodig, eigenlijk geen startkapitaal dus. Voorheen was dit verschil kleiner. Toen was een startkapitaal van 18.000 euro verplicht bij het oprichten van een BV. Maar in 2012 is wettelijk aangepast dat je voor het oprichten van een BV geen startkapitaal meer nodig hebt, op die ene cent na dan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *