Verschillen tussen goed en slecht vogelvoer

Inhoudsopgave

Heel het jaar rond trekken er verschillende vogels door het land, die misschien wel een tussenstop maken bij jou in de tuin! Voor de mensen die graag deze vogels willen spotten, is het goed om vogelslingers of huisjes met wat voedsel op te hangen, zodat de vogels vaker terug komen om te eten en wat van zichzelf te laten zien. Maar wat is het beste vogelvoer dat je ze kan geven? En wat kan absoluut niet?

Het beste voer voor vogels

Net zoals een menselijk dieet, kan een dieet voor vogels erg gevarieerd zijn. Dit hangt af van enkele omstandigheden, zoals de tijd van het jaar. In de warmere maanden van het jaar hebben vogels voornamelijk eiwitten nodig. Dit krijgen ze bijvoorbeeld van insecten, meelwormen en rupsen. In de koudere maanden, tijdens de herfst en de winter, zijn producten met vetten erg gewenst, omdat deze zorgen voor een goede voorraad aan energie om de kou mee door te komen.

Voor vogels bestaat er een uitgebreid assortiment aan hoogwaardig voer, zoals zadenmixen, strooivoer, pinda’s en vetproducten die je zonder problemen kan gebruiken voor jouw tuinvogels. Bij deze producten staat vaak ook op de verpakking aangegeven dat ze bestemd zijn voor vogels in de tuin. Andere producten die niet speciaal worden verkocht zijn fruit, ongebrande en ongezouten pinda’s in pindasilo’s en broodkruimels. Van dit laatste wordt slechts een kleine hoeveelheid aangeraden, omdat brood vaak te zout is voor vogels.

Verboden voer voor in de vogelslingers

Zout is dus niet geschikt voor vogels, maar dat is niet het enige. Vaak gooien mensen gekookte etensresten voor de vogels in de tuin, terwijl dit vaak snel bederft en daardoor slecht kan zijn voor de gevleugelde beesten. Ook is het geven van melk, boter en margarine niet goed, omdat dit laxerend werkt. Hoewel vetbollen en pinda’s goed werken als voer, moet je toch uitkijken met de manier waarop ze worden verpakt.

Als ze in een plastic netje zitten verpakt, kunnen de vogels in het netje verstrikt raken. Dit kan erg vervelend zijn voor de dieren en kan zelfs verwondingen geven. Ten slotte is het ook niet verstandig om veel voer te geven, omdat, naast de vogels zelf, ook ongedierte op het voedsel afkomt. Dit kan zorgen voor de verspreiding van ziektes.