Inhoudsopgave
Ieders huid is uniek en ziet er anders uit. Grote verkleuringen in een gezicht of hals vallen ons vaker op dan een klein moedervlekje bij iemands oor. Maar al deze verkleuringen en vlekjes zijn natuurlijk en zijn al ontstaan voor de geboorte. Je zou daarom iemand niet gek moeten aankijken omdat hij of zij een ander pigmentpatroon heeft.
Wat is een moedervlek?
Iedereen heeft moedervlekken. Een normale moedervlek is een bruine kleurstof ophoping in de huid en hoeft niet behandeld te worden. Moedervlekken kunnen van bij je geboorte aanwezig zijn, maar de meeste moedervlekken zijn pas zichtbaar vanaf de leeftijd van 10 jaar. Moedervlekken ontstaan echter bijna nooit na de leeftijd van 40 jaar. Na 40 jaar nemen het aantal moedervlekken voor de meeste mensen zelfs af. Erfelijkheid, hormonale factoren en het aantal uren dat je onbeschermd in de zon hebt gezeten kunnen de hoeveelheid moedervlekken verhogen. Moedervlekken kunnen wel in de loop van de jaren traag vervormen of vervagen. Een normale moedervlek mag echter niet donkerder worden. Veranderd een moedervlek van kleur, gaat de moedervlek jeuken of is deze groter dan 6 millimeter in doorsnee. Dan is dit verdacht en kun je de vlek beter laten nakijken bij jouw (huis)arts. Een verdachte moedervlek kan namelijk een indicatie van huidkanker zijn. Moedervlekken zijn niet besmettelijk.
Wat is een pigmentvlek?
Bijna iedereen heeft een paar pigmentvlekken op haar of zijn gezicht. Dat komt omdat pigmentvlekken door de zon ontstaan en bijna iedereen tijd volmaakt in de zon. Pigment wordt door pigmentcellen in de huid aangemaakt en geeft je huid haar kleur. Om de bovenste laag van huid te beschermen zal jouw lichaam pigment aanmaken als het in aanraking komt met zonlicht. Als je huid te veel in de zon is, kan je huid in de war raken waardoor de bruine pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken ontstaan dus vooral door zonlicht, maar kunnen ook verschijnen door ouderdom, zwangerschap, huidirritaties of wondjes. Deze vlekjes kun je behandelen en laten verdwijnen door middel van een pigmentatie behandeling. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij het behandelen van pigmentvlekken, littekens of andere huidaandoeningen. Wij hebben de verschillen tussen deze behandelingen ook op een rijtje gezet.