Verschillen tussen upcyclen en recyclen

Inhoudsopgave

Door de klimaatcrisis zijn we als mensheid begonnen met het verduurzamen van onze samenleving. Wij willen de CO2-uitstoot terugdringen om nog desastreuzere klimaatveranderingen te voorkomen. Dat kan door minder of op een duurzamere manier te produceren, maar wij kunnen natuurlijk ook materialen en producten hergebruiken. Zo is het opnieuw produceren van dat materiaal vermeden!

Wat is recycling?

Tijdens het recycleproces wordt een product dat als afval wordt gezien, helemaal of gedeeltelijk verwerkt tot een nieuw product. Het product dat als afval wordt gezien heeft weinig waarde voor de oude eigenaar en is daardoor gedoneerd aan een recyclebedrijf. Nadat het materiaal of product verwerkt is tot een nieuw product heeft het nieuwe waarde en kan het opnieuw als grondstof of eindproduct gebruikt worden. Het oorspronkelijke product veranderd van vorm en verliest dus haar kwaliteit door het recyclen. Door recycling wordt het vernietigen van waardevolle grondstoffen tegen gehouden.

Wat is upcycling?

Upcycling is een vorm van recycling waarbij producten gebruikt worden die niet als afval beschouwd worden. Na het upcycling heeft het product bovendien dezelfde of zelfs een betere kwaliteit. In de bouw wordt upcycling vaak gebruikt. Bouwmaterialen worden dan niet aan elkaar gelast maar in elkaar geschroefd. Zo kunnen de materialen op een later moment opnieuw uit elkaar gehaald worden en afzonderlijk ingezet worden bij de bouw van een nieuw gebouw. Zo kun je bijvoorbeeld als particulier ook een bank herstofferen en opnieuw gebruiken in een andere setting of design.

Wat is dus het verschil tussen upcycling en recycling?

Producten die gerecycled worden, worden gezien als afval en hebben in de huidige staat geen waarde meer voor de eigenaar. Voor upcycling wordt er bewust gekozen door de eigenaar omdat hij of zij de waarde van het product wilt behouden en opnieuw wilt inzetten. Bij upcycling hergebruiken we bovendien niet alleen de grondstof van het product, maar wordt vaak het hele product opnieuw gebruikt. Upcycling garandeert het gebruik van meer grondstoffen en delen van een product en produceert daardoor minder restafval dan producten die gerecycled worden.

Benieuwd naar meer milieubewuste keuzes? Lees dan eens het verschil tussen ledlampen en spaarlampen.