Verschil tussen ledlampen en spaarlampen

Er zijn allemaal verschillende vormen van verlichting. Sterkte, duurzaamheid, maar ook de sfeer zijn belangrijke onderwerpen als het gaat om lampen. Vanwege de gloeilampen die al een tijdje van de markt verdwenen zijn, is er een grote stijging in het gebruik van ledlampen en spaarlampen te zien. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee lampen.

Levensduur

Het grootste verschil tussen de lampen zit ‘m vooral in de levensduur van de lamp. Hoewel de spaarlamp langer meegaat dan de oude gloeilamp, haalt de ledlamp beide dubbel en dwars in. Spaarlampen gaan namelijk tussen de 6.000 en 10.000 branduren mee. Dat is al zes keer zoveel als de gloeilamp. Ledlampen gaan tot wel vijf keer langer mee dan spaarlampen en hebben hiermee zo’n 50.000 branduren. Daarnaast zorgt het vaak aan en uitdoen van de lamp ervoor dat spaarlampen minder lang meegaan. Iets dat bij ledlampen niet het geval is.

Kleur

Een gloeilamp geeft de kamer een mooi warme gloed met het gele licht dat uit het lampje komt. Ledverlichting komt dicht in de buurt van deze warme, gele gloed en zorgt hierdoor voor een gezellige sfeer. Ook zijn ledlampen dimbaar, als je een speciale dimtechniek gebruikt. Spaarlampen hebben een meer witte uitstraling, maar zijn in meerdere kleuren te krijgen. Deze zijn daarnaast ook makkelijker te dimmen en hebben geen speciale techniek nodig. Daarnaast zijn beide lampen in verschillende kleuren te verkrijgen. Je kunt dus zelf kiezen hoe jij jouw kamer wilt verlichten.

Milieuvriendelijk

Wanneer we letten op milieuvriendelijkheid is er ook een groot verschil in de twee lampen te zien. Ledverlichting is namelijk een stuk minder vervuilend voor het milieu dan het gebruik van spaarlampen. Spaarlampen bevatten namelijk vervuilend kwik, een stofje die ledlampen niet bevatten. Buiten de vervuilende stof die spaarlampen bevatten, zorgen ze ook voor een hogere energie rekening. Spaarlampen worden namelijk erg warm, waardoor ze meer energie verbruiken. Daarentegen worden ledlampen minder warm en verbruiken hierdoor dus ook minder energie. Een lagere energie rekening dus!

Als we kijken naar de verschillen tussen ledlampen en spaarlampen zijn er een hoop op te noemen. De conclusie blijft dat ledverlichting over het algemeen meer voordelen met zich meedraagt in vergelijking met spaarlampen.