Verschillen tussen een airo en een aircooler

Inhoudsopgave

Dit artikel gaat over de airco en de aircooler. Wat is het verschil tussen die twee apparaten? Op die vraag gaan we hierin. Eerst bespreken we de airco, vaak afgekort tot A/C, en vervolgens vertellen we in welk opzicht de aircooler anders is.

De airco

Een A/C is een gesloten systeem. De belangrijke componenten van een A/C zijn de compressor, de condenser, de verdamper en het expansieventiel. In het buizensysteem van een A/C bevindt zich een gas met een laag kookpunt. Dat gas wordt door de compressor onder druk gebracht. Dat verhoogt de temperatuur ervan.

Het warme gas gaat door de condensor en koelt dan af en wordt daardoor vloeibaar. Door het expansieventiel zet het gas uit en koelt daardoor verder af. Het afgekoelde gas gaat door de verdamper. De omgevende lucht wordt daardoor afgekoeld. Met een fan wordt die koude lucht de ruimte ingeblazen.

De warmte die vrijkomt in de condensor, dient naar buiten de ruimte die wordt gekoeld te worden afgevoerd. Dat laatste kan in een deel van een airco plaatsvinden, dat zich buiten die ruimte bevindt of anders via een afvoerbuis of -slang. Als een gedeelte van een A/C zich buiten de ruimte bevindt, dan scheelt dat behoorlijk in het lawaai daarbinnen.

De aircooler

Een aircooler heeft ook tot doel om een ruimte af te koelen, maar daarvoor wordt geen gas gebruikt. Ook heeft een aircooler geen compressor, geen condenser, geen verdamper en geen expansieventiel. In plaats daarvan wordt koud water in een koelelement gebruikt. De lucht uit de ruimte wordt aangezogen en langs dat koelelement diezelfde ruimte weer ingeblazen.

Vergeleken met een A/C is een aircooler veel eenvoudiger, lichter van gewicht, stiller en verbruikt minder elektrische stroom. Je hebt mobiele airco’s, maar die zijn zwaarder en hebben een afvoer nodig voor de warme lucht. Maar dat type A/C koelt beter dan een aircooler.

Een vaste A/C koelt weer beter dan een mobiele A/C. Omdat een aircooler ook als luchtbevochtiger werkt, zakt met name de gevoelstemperatuur. Dat laatste is ook het effect van een fan, maar een aircooler koelt tevens daadwerkelijk enigszins.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *