Verschillen tussen een interieurarchitect en een interieurstylist

Inhoudsopgave

Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen begonnen met een make-over van hun woning of zelfs een complete verbouwing. Ook voor jouw woning is het misschien tijd voor een verbouwing. Heb jij besloten dat jouw woonruimtes toe zijn aan vernieuwing? Of ga je een nieuwe woning inrichten en kan je wel wat hulp gebruiken? Dan kun je mensen inhuren om jou te helpen. Je wilt natuurlijk aan de slag met professionals, maar wie kan je dan het beste inhuren een interieurarchitect of een interieurstylist? En wat is het verschil tussen deze twee beroepen?

Hoewel de termen interieurarchitect en interieurstylist vaak door elkaar gebruikt worden, is het werk verschillend. Er zijn ook heel wat overeenkomsten, maar voordat je iemand gaat inhuren is het handig om het verschil te kennen.

Het werk van een interieurarchitect

Een interieurarchitect wordt je niet zomaar. Om een interieurarchitect te worden moet je een HBO opleiding volgen, waarbij je niet alleen over ruimtelijk inzicht, kleuren en structuren leert, maar ook over architectuur en meubeldesign. Ook moet je als interieurarchitect goed berekeningen uit kunnen voeren, bijvoorbeeld wanneer er bij een woning een muur weggehaald moet worden of een raam geplaatst moet worden. Daarnaast moet een interieurarchitect CAD-tekeningen kunnen maken. Als interieurarchitect moet je dus over heel wat kennis beschikken en een HBO opleiding afgerond hebben.

Wat is dan een interieurstylist?

In tegenstelling tot een interieurarchitect is interieurstylist een vrij beroep. Iedereen kan dus zonder opleiding aan de slag gaan als interieurstylist. Wel hebben de meeste interieurstylisten een cursus gevolgd. Een interieurarchitect kan je helpen met bouwkundige elementen, zij of hij heeft hiervoor gestudeerd. Een interieurstylist heeft meestal deze technische kennis niet in huis en houdt zich dan ook vooral bezig met de verhoudingen binnen een ruimte, de stijl en de kleuren in een ruimte. Daarnaast kunnen zij je helpen met een hoekbank kopen of andere meubels. Een hoekbank bepaalt al voor een groot deel hoe jouw ruimte eruit komt te zien. Een hoekbank kopen is dan ook niet zomaar iets.

Kort gezegd geeft een interieurstylist alleen interieuradvies. Ze adviseren jou hoe je het beste een ruimte in kunt richten, zonder dat er structurele veranderingen aan te pas moeten komen.

Wat is nu de beste keus?

Hoewel er heel wat overlappingen zijn in het werk van een interieurarchitect en een interieurstylist zijn er dus toch een aantal grote verschil. Wie de beste keus is hangt af van wat je wilt veranderen aan je woning. Wil je alleen je interieur veranderen en wil je advies over meubels en verlichting, dan heb je aan een interieurstylist voldoende. Ga je richting verbouwen toe, dan kun je het beste een interieurarchitect inschakelen. Deze beschikt over de juiste kennis en kan je ook helpen met de inrichting van een ruimte.