Verschillen tussen bekendste Argentijnse en Spaanse steak

Inhoudsopgave

Zowel de Argentijnen als de Spanjaarden staan bekend om hun steakhuizen over de hele wereld. Beide landen hebben hun eigen welbefaamde steaks. Van de meest bekende worden hieronder de kenmerken beschreven.

Wat is een Entrana

Als we het hebben over Argentijns eten, gaat het vooral over vlees. Argentijns eten bestaat namelijk vooral uit lekkere steaks op de BBQ.
Wanneer je iemand uit Argentinië vraagt wat hij of zij het meeste mist aan de wel bekende BBQ ofwel parrillada uit zijn of haar thuisland krijg je vaak een verassend antwoord. In plaats van de welbekende steaks zoals ossenhaas (Bife de Lomo) of rib-eye (Bife de Ancho), wordt de minder bekende en minder exclusieve estrana genoemd.

De entrana ofwel longhaas is de middenrifspier van het rund. De middenrifspier is de kleine spier die de longen van het rund op zijn plaats houden. In Nederland noemen we de steak longhaas en de Amerikanen hebben er de naam ‘hanger steak’ voor met als bijnaam ‘the butcher’s tenderloin’.
Hoewel de entrana in zijn oorspronkelijke vorm veel lijkt op een ossenhaas, zit de steak vol met pezen. Slagers hielden vroeger dit stukje vlees voor eigen gebruik achter, vandaar dat het hier de markt nooit haalde en nog steeds moeilijk verkrijgbaar is.

Wanneer de entrana goed bereid wordt is hij verassend mals en heeft hij een ongeëvenaarde smaak, daar zijn alle Argentijnen en chefs het over eens. De entrana kan alleen rare of medium-rare geserveerd worden en moet in een hoek op de draad gesneden worden.

Wat is een Lomo Iberico

Spanje staat bekend om vele soorten gerechten, denk bijvoorbeeld aan tapas en paella. Hiernaast heeft het land ook meerdere steaks op hun menukaart staan. Lomo Iberico is één van de meest gegeten snitten van het befaamde Spaanse ibérico varken. Het is een mooie rode en gemarmerde snit met een klein vetrandje en een karakteristieke nootachtige smaak.

De Iberico varkens komen uit het zuiden van Spanje en staan bekend als één van de meest smaakvolle scharrelvarkens op deze aarde. Ze hebben een donkerbruine kleur en zijn kleiner dan de meeste varkens. De varkens worden niet doorgefokt en zijn daarom raszuiver. Verder is het vet evenredig verdeeld door het lichaam, dit zorgt voor dat mooie gemarmerde stuk vlees. De karakteristieke nootachtige smaak komt door het dieet wat de varkens hebben. Dit dieet bestaat uit eikels, knollen en gras.
Naast dat Lomo Iberico steak subliem smaakt, weet je bij het eten ervan ook dat het dier een goed leven heeft gehad en niet zijn of haar leven in een kleine stal heeft gespendeerd.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *