Verschillen tussen een tandarts en een mondhygiënist

Inhoudsopgave

Vroeger ging men alleen naar de tandarts, maar tegenwoordig is de mondhygiënist ook een trend. Mondhygiënisten zijn veel te vinden in tandartspraktijken, maar hebben ook vaak een eigen praktijk. Een goed voorbeeld van een mondhygiënist die een eigen praktijk heeft is Mondhygiënist Dordrecht. Deze bevindt zich zoals de naam al doet vermoeden in Dordrecht. Wat nu daadwerkelijk het verschil is tussen waarvoor je naar een tandarts of een mondhygiënist gaat wordt hieronder beschreven.

Wat is een tandarts

Het belangrijkste waar een tandarts zich mee bezig houdt is de gezondheid van het gele gebit. Om dit te kunnen doen vindt er een regelmatige controle plaats. De meeste mensen gaan twee keer per jaar naar een tandarts toe, maar er zijn ook genoeg mensen met een sterker gebit die maar één keer per jaar hoeven te gaan. Indien het nodig is vult een tandarts tijdens deze controles gaatjes en voert hij een wortelkanaalbehandeling uit. Ook kunnen ze een beschermend laagje over de tanden aanbrengen en een lichte standsafwijking corrigeren. Als laatste kun je bij een tandarts ook terecht voor het trekken van tanden en kiezen en eventueel het aanbrengen van een kunstgebit.

Wat is een mondhygiënist

Een mondhygiënist richt zich meer op het behouden van gezond tandvlees en het voorkomen van een bezoek aan de tandarts. Wanneer je vaker naar een mondhygiënist gaat is het risico op problemen zoals gaatjes aanzienlijk kleiner dan wanneer je dit niet doet. Ook ziet een mondhygiënist al snel of er iets niet helemaal goed is aan een gebit zodat er snel gehandeld kan worden en je niet onnodig pijn aan je gebit gaat krijgen. Om optimaal van een gezond gebit te genieten is het gewenst om twee tot vier keer per jaar naar een mondhygiënist te gaan. In de praktijk van een mondhygiënist verwijderen ze tandplak en tandsteen en coachen ze in hoe je zelf het beste je tandvlees het gehele jaar gezond kan houden. De tandarts kan ook tandsteen verwijderen, maar zij doen dit niet zo uitgebreid als een mondhygiënist dit kan.

Zoals eerder verteld bevinden mondhygiënisten zich vaak ook in de tandartsenpraktijken. Wanneer dit niet zo is maar je wil wel graag een combinatie afspraak maken met een tandarts dan is dit vaak ook mogelijk. Om terug te komen op het eerdere voorbeeld van Mondhygiënist Dordrecht zou je dan bij de tandarts in Dordrecht kunnen aangeven dat je ook al naar een mondhygiënist gaat, dus dat daar bij de controle al niet naar gekeken hoeft te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *