Verschil tussen aandelen en obligaties

Inhoudsopgave

Wat zijn de verschillen tussen aandelen en obligaties?

Het verschil tussen aandelen en obligaties is dat aandelen een stukje eigendom zijn van een bedrijf, terwijl obligaties een vorm van schuld zijn die de uitgevende entiteit belooft op een bepaald moment in de toekomst terug te betalen. Er moet een evenwicht worden gevonden tussen de twee soorten financiering om een ​​goede kapitaalstructuur voor een bedrijf te garanderen. Meer specifiek zijn hier de belangrijkste verschillen tussen aandelen en obligaties:

Belangrijkste verschillen

Prioriteit van terugbetaling: In geval van liquidatie van een bedrijf hebben de houders van haar aandelen de laatste aanspraak op resterend geld, terwijl de houders van haar obligaties een aanzienlijk hogere prioriteit hebben, afhankelijk van de voorwaarden van de obligaties. Dit betekent dat aandelen een risicovollere investering zijn dan obligaties.

Periodieke betalingen: Een bedrijf heeft de mogelijkheid om haar aandeelhouders te belonen met dividenden, terwijl het meestal verplicht is om voor zeer specifieke bedragen periodieke rentebetalingen te doen aan haar obligatiehouders. Bij sommige obligatieovereenkomsten kunnen hun emittenten rentebetalingen uitstellen of annuleren, maar dit is niet gebruikelijk. Een functie voor vertraagde betaling of annulering vermindert het bedrag dat beleggers bereid zijn te betalen voor een obligatie.

Stemrechten: De houders van aandelen kunnen stemmen over bepaalde bedrijfsaangelegenheden, zoals de verkiezing van bestuurders. Obligatiehouders hebben geen stemrecht.

Variaties en hybridevormen van aandelen en obligaties

Er zijn ook variaties op het aandelen- en obligatieconcept die kenmerken van beide delen. Sommige obligaties hebben met name conversiefuncties waarmee obligatiehouders hun obligaties kunnen omzetten in bedrijfsaandelen tegen bepaalde vooraf bepaalde verhoudingen van aandelen tot obligaties. Deze optie is handig wanneer de prijs van de aandelen van een bedrijf stijgt, waardoor obligatiehouders een onmiddellijke meerwaarde kunnen behalen. Omzetten in aandelen geeft een voormalige obligatiehouder ook het recht om te stemmen over bepaalde bedrijfsuitgaven.

Zowel aandelen als obligaties kunnen worden verhandeld op een openbare beurs. Dit komt veel voor bij grotere beursgenoteerde bedrijven en veel zeldzamer voor kleinere entiteiten die niet de buitensporige kosten van openbaarmaking willen doorstaan.