Verschil tussen afvallen met en zonder dieet

Afvallen, velen van ons willen het, want er zit net een paar pondjes te veel aan je buik of die mooie broek past net niet meer. Vaak denken we dan dat je alleen kunt afvallen met een speciaal dieet waarvoor je je hele leven moet omgooien en veel moet gaan sporten. Maar is er nog een andere manier om af te vallen? Namelijk af te vallen zonder het volgen van een dieet? Op die vraag gaan we nu in.

Laten we eerst ingaan op wat afvallen met een dieet inhoudt. Daarna leggen we uit wat afvallen zonder dieet behelst en kan je zelf bepalen wat het beste bij jou past.

Afvallen met dieet: Onthoud je van suikers, vetten of zuivel

Bij een traditioneel dieet verander je je eetpatroon. Afhankelijk van het specifieke dieet haal je een of meerdere soorten voeding uit je eetpatroon, doordat je die niet langer meer nuttigt val je doorgaans sneller af dan enkel het minderen van het aantal totale calorieën in een maaltijd. Een combinatie van vetten en koolhydraten maakt namelijk eerder dik dan wanneer je de koolhydraten matigt. Je lichaam moet hier erg aan wennen en je kan door het onthouden van bepaalde voeding je wat futlozer gaan voelen.

Afvallen zonder dieet

Eerder gaven we al aan dat de meesten zich niet kunnen voorstellen dat je kunt afvallen zonder een dieet. Wat als ik je vertel dat het wel kan. Dit noemen ze intermittent fasting, oftewel vasten tot bepaalde tijdstippen. Door bepaalde start- en eindtijden in te voeren waarin je mag eten wat je wilt (natuurlijk wel wat verantwoord) veranderd er verder niets aan je leven. Je mag dan bijvoorbeeld van 12 uur s’middags tot 20 uur ’s avonds eten. Als gevolg daarvan sla je het ontbijt over en verbrand je net wat langer vetten uit je lichaamsreserves. Na acht uur in de avond eet je ook niet meer waardoor je niet onnodig gaat eten zonder dat je die energie nodig hebt. Immers alles wat je teveel eet wordt opgeslagen door je lichaam in de vorm van vet.