Verschil tussen backup en online backup

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende manieren voor het opslaan van belangrijke data en gegevens. Het Engelse woord hiervoor is het maken van een backup. De meest bekende vormen van opslag zijn een backup op een hardeschijf en een een online backup in de cloud. In dit artikel laten we zien wat de verschillen zijn tussen een lokale backup en een online backup.

Wat is een backup?

Een back-up is een manier van opslaan van je gegevens. Het kan zo maar eens voorkomen dat de harde schijf van je computer kapot gaat of dat je laptop wordt gestolen. Voor deze gevallen is het super handig als je een back-up hebt, ook wel een reservekopie genoemd. Het is een kopie van de belangrijke data van je harde schijf. Wanneer er dus iets met je laptop of computer gebeurd heb je altijd de online backup nog. Deze vorm van opslaan is het veiligst en op deze manier heb je vrijwel altijd je gegevens weer terug.

Het voor de zekerheid opslaan van jouw data via een online backup werkt net iets anders dan een lokale backup op één enkele hardeschijf. Ook hier wordt een kopie gemaakt, alleen gebeurd dit door opslag via het netwerk, in de Cloud. Een synchronisatie van jouw data met de Cloud is ook volkomen veilig, wanneer je jouw apparaat kwijt raakt kun je zo weer inloggen als je verbonden bent met een netwerk. Veel grote bedrijven maken gebruik van deze methodes, enkele voorbeelden hier van zijn Google, Facebook en LinkedIn. Wanneer je een online backup gebruikt kun je op ieder apparaat weer inloggen, je hoeft dus geen data over te zetten. Probeer dat maar eens met een backup op een hardeschijf die je thuis of in je bureaulade hebt liggen.

Wat zijn de verschillen?

Het grootste verschil tussen beide vormen van backuppen is dus dat bij een cloud backup toegang moet hebben tot het internet. De data wordt namelijk digitaal opgeslagen en het voordeel hier van is dat het minder geheugen kost. Een ander verschil is dat je met een synchronisatie altijd nog bij je gegevens kunt komen, je hoeft alleen maar opnieuw in te loggen met het netwerk. Het nadeel van een online backup is dat je altijd verbonden moet zijn met een netwerk wil je jouw gemaakte werk opslaan. Wanneer er geen netwerkverbinding is kan er geen backup gemaakt worden.