Verschil tussen steigerhout en Douglas hout

Inhoudsopgave

Steigerhout is al jaren een veel gebruikt materiaal om houten tuinmeubelen van te maken. Waar dit eerst een trend was is dit nu onverminderd populair. Echter is er recent een nieuwe trend in de meubelbranche opgedoken genaamd Douglas hout. Maar wat is het verschil tussen die twee eigenlijk? Daarvoor is het belangrijk om eerst te weten wat steigerhout en Douglas hout precies is.

Steigerhout

Zoals de naam al zegt wordt steigerhout gemaakt voor steigers. Het is oorspronkelijk vurenhout. Dit wordt grof gezaagd en is ruw. Vurenhout is taai door de lange vezels. Een nieuwe steigerplank moet 6 tot 18 weken drogen. Als een plank niet lang genoeg heeft gedroogd dan kan een eens zo perfect meubelstuk gaan kromtrekken en wiebelen. Onbehandeld duurt het ongeveer 7 maanden tot een steigerplank vergrijst. Vergrijzing zal niet in een keer zichtbaar zijn. Het duurt enkele maanden voordat de plank of het meubelstuk egaal grijs is.

Douglas hout

Douglas hout is een relatief onbekende houtsoort in Nederland. Douglas hout is hout van een Douglasspar. Deze boom groeit langzaam waardoor het hout van een betere kwaliteit is. Het hout heeft van nature een roze-achtige en warme kleur. Het hout is in verschillende kleuren te krijgen. Onbehandeld zal het hout na enige tijd vergrijzen. In het hout zit looizuur. Als dit in aanraking komt met metaal, kan dit zorgen voor vlekken. Het is daarom beter om rvs-materialen te gebruiken bij het werken met Douglas hout.

Verschillen

Ten eerste is de prijs een verschil. Steigerhout is voordeliger dan Douglashout. De kwaliteit kan ook verschillen. Zelfs onbehandeld gaat Douglas hout bijzonder lang mee in weer en wind. Steigerhout zal behandeld moeten worden om te zorgen dat het lang mee zal gaan. Daarnaast is er ook een verschil in uitstraling. Waar steigerhout licht en ruw is Douglas hout wat natuurlijker en netter. Douglas hout heeft een oranjebruine kleur en zal eerst donkerder worden en dan vergrijzen. Steigerhout zal eerst vergelen en daarna vergrijzen.