Verschil tussen stress en burn-out

Wat is het verschil tussen stress gevoel en een burn-out?

Als je je door constante stress hulpeloos, gedesillusioneerd en volledig uitgeput voelt, ben je misschien op weg naar een burn-out. Leer wat je kunt doen om jouw evenwicht te herstellen en je weer positief en hoopvol te voelen.

Wat is een burn-out?

Burn-out is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting die wordt veroorzaakt door overmatige en langdurige stress. Het doet zich voor wanneer je je overweldigd, emotioneel uitgeput voelt en niet in staat bent om aan constante eisen te voldoen. Naarmate de stress voortduurt, begin je de interesse en motivatie te verliezen die ervoor zorgden dat je in de eerste plaats een bepaalde rol op je nam.

Burn-out vermindert de productiviteit en put je energie uit, waardoor je je steeds hulpelozer, hopelozer, cynischer en wrokker voelt. Uiteindelijk heb je misschien het gevoel dat je niets meer te geven hebt.

De negatieve effecten van een burn-out komen tot uiting in elk gebied van het leven – inclusief jouw huis, werk en sociale leven. Burn-out kan ook op de lange termijn veranderingen in uw lichaam veroorzaken, waardoor je kwetsbaar word voor ziekten zoals verkoudheid en griep. Vanwege de vele gevolgen is het belangrijk om meteen met burn-out om te gaan.

Stress of burn-out?

Burn-out kan het resultaat zijn van aanhoudende stress, maar het is niet hetzelfde als te veel stress. Stress brengt over het algemeen te veel met zich mee: te veel druk die fysiek en mentaal te veel van je vraagt. Maar gestreste mensen kunnen zich nog steeds voorstellen dat ze zich beter zullen voelen als ze alles onder controle kunnen krijgen.

Burn-out daarentegen is niet genoeg. Een burn-out hebben betekent dat je je leeg en mentaal uitgeput voelt, zonder motivatie en zonder zorgen. Mensen met een burn-out zien vaak geen enkele hoop op positieve verandering in hun situatie. Als overmatige stress voelt alsof je verdrinkt in verantwoordelijkheden, is burn-out een gevoel van opgedroogd zijn. En hoewel je je er meestal van bewust bent dat je onder veel stress staat, merk je een burn-out niet altijd als het gebeurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *