Verschillen tussen Wagyu

Voor wie het nog niet wist, wagyu is het meest zeldzame en waardevolle vlees dat er bestaat. Wagyu betekent letterlijk Japanse koe: ‘wa’ staat voor Japans en ‘gyu’ staat voor koe. Al eeuwen worden deze koeien gefokt in Japan en nergens anders. Maar er zijn meerdere soorten wagyu, en hier vind je alles wat je daarover moet weten!

De verschillende soorten wagyu

Wagyu vlees bestaat uit vier verschillende soorten runderen:

  • Japans Zwart (Japanese Black Kuroge Washu)
  • Japans Bruin (Japanese Brown Akage Washu)
  • Japans Shorthorn (Nihon Tankakushu)
  • Japanese Polled (Mukaku Washu)

Deze 4 soorten zijn allemaal wagyu vlees, maar zijn wel verschillende soorten runderen. De Japans Zwart is ongeveer zo’n 80 procent van de wagyu in Japan, gevolgd door Japans Bruin met 18 procent. Daarna komt Japans Shorthorn met 1,2 procent en dan komt nog de Japanese Polled met minder dan 1 procent. Het vlees wordt nu ook in andere landen geproduceerd zoals Australië, maar overtreft de originele Japanse wagyu niet in smaak en textuur.

Zo bereid je wagyu op z’n lekkerst

Hoe eenvoudiger je het wagyu vlees bereidt, hoe meer dit vlees tot zijn recht komt. Bak het vlees zoals je een normale biefstuk zou bakken, hieronder volgt een stappenplan:

  1. Laat het vlees tot kamertemperatuur komen en en voeg eventueel kruiden toe.
  2. Laat een klein beetje boter smelten in de pan.
  3. Als je een voorkeur hebt voor medium-rare, bak beide kanten voor twee tot drie minuten tot een goudbruine kleur.
  4. Om de smaak te optimaal naar voren te brengen, is het handig om het vlees even onder wat aluminiumfolie te leggen en even te laten rusten.

Waar kun je dit vlees het beste kopen?

Het wordt wel aangeraden om dit vlees online te kopen, omdat dit exclusieve vlees niet overal te koop is. Als je het online koopt ben je er van verzekerd dat het goed geleverd wordt, en dat de kwaliteit wordt behouden. Wil je een etentje organiseren? Dan kun je natuurlijk een stuk wagyu kopen. Wanneer je graag verrast wil worden en meer wil dan alleen wagyu, kun je ook denken aan een vleespakket. Ook hier zitten gegarandeerd heerlijke, malse stukken vlees tussen.

Wil jij zelf vergelijken welk soort wagyu je moet kopen, dat kan! Er is namelijk een ‘grade systeem’ waar beoordeeld wordt door een onafhankelijke organisatie welk vlees de beste kwaliteit is. In principe is het een cijfer aan de hand van ‘BMS’ (Beef Marbling Scale) en begint bij A1 en gaat door tot A5, wat de hoogste grade is die je kan halen als je kijkt naar de kwaliteit van het vlees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *