Verschillen tussen natuurinclusief en circulair bouwen

Inhoudsopgave

Tegenwoordig houden we ons steeds meer bezig met het milieu. En dat is maar goed ook, want de aarde heeft onze hulp hard nodig en daarvoor moeten we duurzamer gaan leven. Zo moeten we groene energie gaan gebruiken, het afval scheiden en de biodiversiteit proberen te behouden. Ook in de bouwsector staat duurzaamheid voorop. Zo heb je waarschijnlijk weleens gehoord van natuurinclusief bouwen, maar ook van circulair bouwen. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee? Hieronder zullen we het bespreken.

Natuurinclusief bouwen

Zoals net al werd benoemd moeten we de biodiversiteit zo veel mogelijk behouden. Wanneer de biodiversiteit dreigt terug te dringen is de kans groot dat dieren gaan uitsterven en dat er een groot voedseltekort aan zit te komen. Daar moeten we een stokje voor steken. Zo biedt natuurinclusief bouwen hier een mogelijkheid: natuurinclusief bouwen zorgt er namelijk voor dat de biodiversiteit wordt behouden. Zo worden er bijvoorbeeld nestkasten in de gevel geplaatst, vleermuistillen in de wijk en worden nieuwbouwhuizen voorzien van groene daken en groene gevels. Deze oplossingen zorgen ervoor dat dieren en planten ongestoord verder kunnen leven, terwijl er in de tussentijd nieuwbouwwijken kunnen worden gebouwd. Meer over natuurinclusief bouwen én de oplossingen vind je op Unitura.nl.

Circulair bouwen

Bij circulair bouwen wordt er ook aandacht geschonken aan duurzaamheid, maar wel op een andere manier dan bij natuurinclusief bouwen. Met circulair bouwen wordt er gerecycled, gerenoveerd en hergebruikt. Bij een circulair gebouw worden er namelijk zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gewonnen, wordt er zo min mogelijk vervuild en worden materialen zo veel mogelijk hergebruikt. Waarom dit belangrijk is? Het winnen van grondstoffen is namelijk ontzettend vervuilend voor het milieu, en bovendien zijn deze grondstoffen niet oneindig beschikbaar. We moeten er zuinig mee omgaan en circulair bouwen biedt daar een oplossing voor.

Tips hoe jij zelf een steentje kunt bijdragen aan het milieu

Bij steeds meer mensen begint het langzamerhand door te dringen dat de aardbol onze hulp hard nodig heeft. En dat is maar goed ook, want het ligt in onze handen. Wil jij weten hoe jij zelf een steentje kunt bijdragen aan het milieu? Je kunt bijvoorbeeld zelf een moestuintje beginnen, en daar jouw eigen groenten en fruit kweken. Ook kun je eens vaker een stukje vlees laten staan en is het belangrijk om niet lang te douchen. En wat dacht je van het isoleren van jouw woning? Hiermee hoef je de verwarming niet een graadje hoger te zetten, waardoor je ook nog eens een boel bespaart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *