Verschil tussen technisch total loss en economisch total loss

Als je een auto-ongeluk hebt gehad kan het zijn dat de auto total loss wordt verklaard. Er bestaan verschillende vormen van total loss, namelijk technisch en economisch total loss. Total loss hoeft niet alleen te betekenen dat een auto beschadigd is, deze kan ook gestolen zijn.

Technisch total loss

Als een auto na een ongeval zodanig beschadigd dat hij niet meer te repareren valt, dan wordt dat technisch total loss genoemd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het chassis of de carrosserie dermate is vervorm, dat herstel of vervanging niet meer mogelijk is. In dit geval is de restwaarde van je auto erg laag. Bij technisch total loss heb je recht op de dagwaarde vlak voor het ongeluk. Als je ervoor verzekert bent dan kan het zo zijn dat je de nieuwwaarde of de vervangingswaarde krijgt uitgekeerd. Daarnaast kan een auto ook technisch total loss verklaard worden als deze is gestolen of is uitgebrand. Bij technisch total loss zal het chassisnummer vernietigd moeten worden.

Economisch total loss

Naast technisch total loss bestaat er ook economisch total loss. Dit is het geval als de schade aan de auto groter is dan de waarde van de auto. De auto zou gerepareerd kunnen worden, maar dit heeft eigenlijk geen zin. Bij schade is het altijd verstandig een schade-expert in te schakelen. Deze zal de waarde van de auto vóór en na het ongeval bepalen. Aan de hand van deze gegevens kan bepaald worden of de auto total loss verklaard moet worden.

Wat te doen als je auto total loss is verklaard

Als een auto total loss wordt verklaard is het verstandig een sleepdienst te bellen in de buurt. Als je bijvoorbeeld langs de A2 bij Eindhoven staat kan je het beste naar een sleepdienst in Eindhoven zoeken. Afhankelijk van je verzekering heb je recht op vervangend vervoer. Daarnaast is het belangrijk een expert in te schakelen. Deze kan de restwaarde van de auto bepalen. Als je het niet eens bent met deze expert dan kan er altijd een contra-expert ingeschakeld worden. De kosten hiervan moeten echter wel zelf betaald worden. Anders dan bij schade, wordt bij total loss alleen de financiële schade uitgekeerd. De waarde van deze vergoeding wordt bepaald door de autoverzekeraar. Bij economisch total loss is het mogelijk de auto te behouden. Deze zal hersteld moeten worden en opnieuw APK-gekeurd moeten worden. Zolang de nog niet gekeurd is krijgt deze een WOK-status bij de RDW. De auto is wel verzekert, maar mag pas de weg op als deze is gekeurd.